• usprawnia perystaltykę jelit,
• skuteczny przy zaparciach,
• wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
• usprawnia trawienie – oczyszcza jelito grube,
• stymuluje powstawanie enzymów trawiennych,
• wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru, lipoprotein i cholesterolu we krwi,
• stwarza optymalne warunki dla tworzenia prawidłowej mikroflory układu pokarmowego.
FIBER STAR oczyszcza układ pokarmowy.
FIBER STAR to roślinny preparat błonnikowy, wspomagający oczyszczanie i regenerację układu pokarmowego. Substancje składowe zwiększają objętość zawartości jelit, przyspieszają perystaltykę, opóźniają wzrost bakterii jelitowych, ułatwiają usuwanie złogów kału z jelita grubego, wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru, lipoprotein i cholesterolu we krwi, absorbują i usuwają z organizmu toksyny. FIBER STAR jest polecany przy problemach z trawieniem, jako preparat wspomagający prawidłowe funkcjonowanie żołądka i dwunastnicy, a także do redukcji masy ciała.
Skład: (1 tabl.): wapń (fosforan wapnia) 600mg=75% dziennego zalecanego spożycia, len (Linum usitatissimum, nasiona) 250mg, maltodekstryna 90mg, fibrozol 50mg, błonnik z jabłek 40mg, babka płesznika (Plantago psyllium, nasiona) 25mg, suszona śliwka (Prunus domestica, owoc) 12,5mg, wiąz (Ulmus rubra, kora) 10mg, jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea, korzeń) 10mg, aloes (Aloe vera, liść) 10mg, fruktooligosacharydy 10mg, karczoch (Cynara carduncullus, liść) 8,75mg, lucerna (Medicago sativa, Alfalfa, ziele) 8mg, prawośloaz (Althaea officinalis, korzeń ) 6,25mg, goryczka (Gentiana lutea, korzeń) 6,25mg, papryka gałęzista (Capsicum frutescens, owoc)1,75mg.
Substancje dodatkowe: stearynian magnezu (subst. przeciwzbrylająca).
Wartość energetyczna mniej niż 50 kJ (12 kcal) na 100g.
Dawkowanie: 2 tabletki rano i 4 tabletki wieczorem, koniecznie popijając dużą ilością płynu.
Opakowanie: 90 tabletek
Przeciwwskazania: Nie jest przeznaczony dla dzieci do lat 12, kobiet w ciąży i karmiących.
Chcesz wiedzieć więcej? ...
FIBER STAR - zdrowe jelita.
Oczyszczona i rafinowana żywność zawiera mało błonnika lub nie zawiera go wcale. W procesie przemysłowej obróbki żywności usunięto błonnik, bo "po co zjadać coś, czego nie trawimy i nie przyswajamy". Tak powstała biała mąka, biały cukier, sól i ryż. Żywność stała się bardziej kaloryczna, wydajna i łatwiej strawna.
Wkrótce okazało się, że żywność pozbawiona błonnika jest przyczyną zaparć, nadwagi, hemoroidów, polipów jelit, miażdżycy i wielu innych schorzeń. Włóknik pokarmowy został doceniony i uznany za ważny, tak samo jak inne składniki pokarmowe naszego jedzenia. Naukowcy i producenci żywności zachęcają nas do jego spożywania, a produkty przetworzone nazywają brutalnie truciznami.
Błonnik bywa często i niesłusznie utożsamiany z celulozą, gdy tymczasem celuloza to najczęstsza (ale nie jedyna) jego odmiana występująca w ziarnach i zbożach jako tzw. błonnik nierozpuszczalny. Celuloza chroni organizm przed zaparciami, ogranicza przyrost wagi i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru w organizmie. Łączy się z wodą, ale się w niej nie rozpuszcza. Przechodzi przez jelita mechanicznie, jak "jelitowa szczotka", wymiata toksyny, zalegające resztki pokarmowe, ogranicza też wchłanianie cholesterolu z pożywienia.
Dużo celulozy zawierają pochodzące z ziaren otręby. Mogą one jednak powodować podrażnienia niezwykle delikatnych ścianek jelita, a przy słabej perystaltyce jelit mogą w nich "utknąć na dobre". Owoce i warzywa, a także mąka owsiana i nasiona roślin są źródłem błonnika rozpuszczalnego. Ten błonnik pod wpływem wody wielokrotnie zwiększa swoją objętość. Ułatwia formowanie stolca zarówno w biegunkach, jak również w zaparciach, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i sprawne funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego.
Nasiona babki płesznika i siemienia lnianego, które zawierają rozpuszcalny błonnik, w obecności wody uwalniają też śluz i tworzą żel ułatwiający przesuwanie treści pokarmowej w jelitach. Delikatnie otula on tworzący się stolec, zapobiega otarciom wrażliwych i delikatnych ścian jelit oraz ułatwia wypróżnianie. Siemię lniane zawiera dodatkowo roślinne hormony - lignany, którym przypisuje się działanie prozdrowotne.
Wśród owoców i warzyw wielkie zainteresowanie wzbudzają fruktany, czyli krótko- i długotrwałe polisacharydy. Zbudowane są z cząstek fruktozy, a znajdują się w bulwach słonecznika, cykorii i karczochu. Te właśnie rośliny przemysł farmaceutyczny wykorzystuje jako surowiec do produkcji "probiotyków". Badania naukowe dowodzą, że fruktooligosacharydy (inulina) skutecznie modyfikują florę jelitową i zwiększają populację bakterii Lactobacillus, tworzących odporność kolonizacyjną jelit.
Wszystkie wymienione rodzaje błonnika pozbawione są wartości energetycznych, więc nie tuczą, ale dają uczucie sytości i ograniczają ilość spożywanego jedzenia. Zmuszają nas też do żucia, pobudzają wydzielanie śliny i soków trawiennych. Wartości prozdrowotnego działania błonnika powinny być uwzględniane przez diabetyków, przy układaniu menu dla ludzi z zaburzeniami trawienia, skłonnością do tycia i schorzeń związanych z przemianą cukrów i tłuszczy. Dieta bogata w owoce (sezonowe) i warzywa jest dietą niskokaloryczną, bezcholesterolową i zawiera mało sodu. Stąd też zaleca się, by przynajmniej 5 razy dziennie były one obecne w naszych posiłkach.
Kto ma dziś jednak tyle czasu, by aż tak dbać o jakość swych posiłków?!
Możemy poprawić i urozmaicić naszą dietę stosując FIBER STAR.
FIBER STAR to suplement diety, który zawiera bezpieczną kombinację błonników pochodzenia roslinnego. Możemy go zażywać w takich sytuacjach jak:
- diety odchudzające, oczyszczające i przeciwpasożytnicze,
- zaparcia, problemy z trawieniem, wzdęcia,
- kontrola utrzymania prawidłowego poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- poprawa funkcjonowania wątroby i pęcherzyka żółciowego.