Ksylitol cukier brzozowy fińskiej firmy Danisco - opakowanie 1 kg
Ksylitol jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z brzozy.
Jego właściwości są lustrzanym odbiciem właściwości cukru. W czasie gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol naprawia i goi, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się.
Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że ma własności bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Ksylitol ma charakter zasadowy.
Ksylitol jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier i nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku.
Ksylitol jest przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą lub nie powinny (chorzy na cukrzycę), bądź nie chcą używać cukru.
Praktycznie jedyny cukier dla cukrzyków, cukier dla diabetyków.
Przede wszystkim ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym jak fruktoza, glukoza, laktoza czy sacharoza. Tak samo jak cukier stosować go można w wysokich temperaturach. Służy do słodzenia potraw, pieczenia i gotowania.
Wskazania do stosowania ksylitolu
przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) – działanie antybakteryjne
przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
zapaleniu ucha środkowego
suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
chorobach dziąseł i próchnicy zębów, np. paradontozie
stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę
likwiduje niemiły zapach z ust
przyjazny przy nadkwasocie żołądka, astmie i alergii
Ksylitol DZIAŁA PRZECIWPRÓCHNICZO I ZMNIEJSZA APETYT NA SŁODYCZE
Jak można przeczytać wyżej, ksylitol zapobiega próchnicy, ale to nie wszystko – jeśli na zębach ma się niewielkie ubytki (początki próchnicy) lub jakiekolwiek stany zapalne dziąseł istnieje duża szansa, że znikną, ale uwaga: powinno się, a właściwie należy po każdym posiłku i myciu zębów przepłukać jamę ustną śliną zmieszaną z ksylitolem.
Ksylitol jest bardzo wskazany w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia – z tego powodu działa leczniczo również na osoby dotknięte już tym schorzeniem. Tradycyjny cukier pozbawia organizm witamin z grupy B oraz ważnych mikroelementów takich jak wapń, magnez i potas.
Istotnym zagrożeniem w obecnych czasach są pleśnie i drożdżaki, w tym trudne do wyleczenia Candida albicans – ksylitol ogranicza ich rozwój, jest również skuteczny w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, które są przyczyną wrzodów żołądka.
W organizmie ksylitol przetwarzany jest powoli z minimalnym udziałem insuliny, na skutek czego posiada ponad dziewięciokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Dzięki utrzymywaniu niskiego poziomu insuliny przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się. Co więcej, zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier!
Ksylitol może być również używany w formie aerozolu lub kropli (można je zrobić samodzielnie: 1 część cukru rozpuścić w 20 częściach soli fizjologicznej). Taki roztwór można zastosować do ucha (przy zapaleniu ucha środkowego) – bardzo dobrze leczy to schorzenie u małych dzieci, równie korzystnie ksylitol działa jako krople do nosa. Zmniejsza również objawy alergii.
UWAGA!
Nie należy ksylitolu spożywać w zbyt dużych ilościach – bezpieczna dawka to 3 łyżeczki dziennie (ok. 15g – fińscy naukowcy dopuszczają do spożywania do 40g dziennie). Ksylitol należy wprowadzać stopniowo, ponieważ nagłe przyjęcie dopuszczalnej ilości może wywołać biegunkę – jest to konieczne ze względu na potrzebę przystosowania się układu pokarmowego do wytwarzania odpowiedniej ilości enzymu trawiącego ksylitol.