Ksylitol plus to suplement diety w formie proszku składający się z ksylitolu wzbogacony magnezem.
Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Zawiera o 40% kalorii mniej niż cukier, zmniejsza łaknienie na słodycze. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.
Jeśli optycznie porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie zauważymy różnicy, ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach.
Ksylitol wytarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy: - próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie - suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny) - zapaleniu ucha środkowego - przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych - przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) – działanie antybakteryjne - stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę - przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie - likwiduje niemiły zapach z ust - magnez przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i utrzymania zdrowych zębów.
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14 x niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Indeks glikemiczny (IG) - 8.
Ksylitol plus to suplement diety w formie proszku składający się z ksylitoiu wzbogacony magnezem.
Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego, która jest pozyskiwana z drewna brzozy i buku.
Pochodzi bezpośrednio z fabryki w Finlandii. Jest przepakowywany z 25 kg worków, dzięki czemu nie ma w nim grudek, w przeciwieństwie do ksylitolu pochodzącego z 1 tonowych toreb. Jest to w 100% cukier produkowany z drewna brzozy, w przeciwieństwie do oferowanego w różnych źródłach cukru "brzozowego" będącego ksylitolem z chińskiej kukurydzy.
Największe zalety:
• Ksylitol posiada 14 krotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier • Spożywanie żywności/napojów zawierających ksylitol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu niż po spożyciu żywności / napojów zawierających cukier • Żywność/napoje zawierające ksylitol pomagają w zachowaniu mineralizacji zębów • Magnez przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i utrzymania zdrowych zębów
Składniki aktywne |
Porcja |
15g |
Ilość porcji w opakowaniu |
~66 |
Opakowanie |
1000g |
Zawartość jednej porcji |
Ksylitol |
14,25 g |
Magnez (mleczan magnezu) |
750 mg |
Zaleca się spożywać w ciągu dnia 15 g produktu (3 łyżeczki).
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Zbyt duże spożycie może wywołać efekt przeczyszczający. Nie zaleca się podawania produktu małym dzieciom.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
|