FIŃSKI CZYSTY KSYLITOL cukier brzozowy 1.1 KG 100% cukru brzozowego
KUPUJ KSYLITOL TYLKO Z PEWNEGO ŹRÓDŁA, U NAS
MASZ PEWNOŚĆ ŻE POCHODZI ON BEZPOŚREDNIO OD FIŃSKIEGO
PRODUCENTA DANISCO !!
Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z brzozy.
Ksylitol
jest głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą,
nie powinny (osoby odchudzające się, chorzy na cukrzycę, grzybicę) bądź
nie chcą używać cukru.
Jest naturalnym słodzikiem o barwie,
konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie
odwrotnym skutkiem. Zawiera o 40% kalorii mniej niż cukier, zmniejsza
łaknienie na słodycze. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą
kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie
sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.
Jeśli
optycznie porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie zauważymy
różnicy, ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie fermentuje
w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza czy sacharoza.
Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich
temperaturach.
Ksylitol wytarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy: -próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny) zapaleniu ucha środkowego przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) – działanie antybakteryjne stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie likwiduje niemiły zapach z ust
Ksylitol
jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny,
wskutek czego posiada ponad 14 x niższy indeks glikemiczny od glukozy i
dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu
jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny,
przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Indeks glikemiczny (IG) - 8. Sposób użycia: Dokładnie
w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można
stosować ksylitol jest szeroki- gotowanie, pieczenie, mrożenie. Tak więc
używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody
itp. Ksylitol można dodawać również do koktajli białkowych. Możemy
posłodzić dziecku herbatę będąc spokojnym o jego ząbki. Jeżeli
uwielbiamy słodką kawę a jesteśmy na diecie ksylitol jest idealnym
rozwiązaniem. Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do
wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego ksylitol należy stopniowo
zwiększać dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od ˝ łyżeczki do
herbaty). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt
przeczyszczający. Z tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom
do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach). Naukowcy fińscy
zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.
Jeśli jesteś na diecie polecamy następujące produkty które oprócz ksylitolu ją wspomagają: 1. Dieta proteinowa LINK 2. Skrobia Kukurydziana LINK
3. Otręby Owsiane LINK | |