100% cukru brzozowego.
Ksylitol jest głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie powinny (osoby odchudzające się, chorzy na cukrzycę, grzybicę) bądź nie chcą używać cukru.
Zawiera o 40% kalorii mniej niż cukier.
Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z brzozy.
Ksylitol jest głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie powinny (osoby odchudzające się, chorzy na cukrzycę, grzybicę) bądź nie chcą używać cukru.
Jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Zawiera o 40% kalorii mniej niż cukier, zmniejsza łaknienie na słodycze. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.
Jeśli optycznie porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie zauważymy różnicy, ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach.
Ksylitol wytarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy: -próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny) zapaleniu ucha środkowego przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) – działanie antybakteryjne stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie likwiduje niemiły zapach z ust
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14 x niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Indeks glikemiczny (IG) - 8.
Sposób użycia: Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki- gotowanie, pieczenie, mrożenie. Tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody itp. Ksylitol można dodawać również do koktajli białkowych. Możemy posłodzić dziecku herbatę będąc spokojnym o jego ząbki. Jeżeli uwielbiamy słodką kawę a jesteśmy na diecie ksylitol jest idealnym rozwiązaniem. Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego ksylitol należy stopniowo zwiększać dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od ˝ łyżeczki do herbaty). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach). Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.
Uwaga! W związku z przypadkami kopiowania certyfikatów z dostaw ksylitolu i dalszym bezprawnym wykorzystywaniem ich przez firmy lub osoby oferujące cukier inny aniżeli pozyskiwany z brzozy lub buku (wyłącznie w celu uwiarygodnienia źródła pochodzenia surowca), informujemy iż w chwili obecnej dokumentem realnie świadczącym o oryginalności surowca jest potwierdzenie współpracy pomiędzy producentem opakowania finalnego a dostawcą surowca czyli firmą Danisco. Powszechna dostępność do zdjęć oraz skanów certyfikatów umieszczanych na stronach www i aukcjach internetowych, regularnie kopiowanych, modyfikowanych i przesyłanych drogą elektroniczną drastycznie obniżyło wiarygodność tych dokumentów. Poniżej przedstawiamy potwierdzenie współpracy firmy Bio Age Pharmacy z firmą Danisco Poland gwarantujące że kupujecie Państwo produkt w 100% oryginalny.
|