Czarna fasola jest bardzo bogatym źródłem białka.
Zawiera witaminy z grupy B, błonnik oraz wiele składników mineralnych: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor.
Błonnik zawarty w czarnej fasoli pomaga w prawidłowym trawieniu, reguluje i utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu LDL.
Czarna fasola może być spożywana samodzielnie jako danie bądź pasta albo jako dodatek do zup, gulaszu, potraw duszonych itd.
Najlepiej smakuje z aromatycznymi przyprawami: oregano, majeranek, kminek.
Wspaniale zaspokaja głód.
Skład:
fasolka czarna* 100%
(*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli)
Sposób przygotowania:
Fasolę należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na co najmniej 12 godzin. Następnie gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania, ewentualnie można dodać sos sojowy.
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.