Choć nie wszyscy to wiedzą - są to jedne z najczęściej spożywanych na świecie kiełków. Powszechnie stosowane w kuchni chińskiej i wietnamskiej często mylone w Polsce z kiełkami soi. Być może przez potoczną chińską nazwę - 'zielona soja'. Są jednak od niej zdecydowanie łatwiejsze w uprawie oraz najzwyczajniej lepiej smakują.
Podstawową zaletą są wysokie zawartości łatwo przyswajalnego białka oraz fakt, że kiełki są zdecydowanie lżej strawne niż fasola. Powoduje to, że osoby potrzebujące białka, a muszące zrezygnować z jego ciężkostrawnych wersji (na przykład wegetariańskie karmiące mamy) mogą pozwalać sobie na podjadanie kiełków mung.
Ponadto kiełki mung zawierają niezbędne witaminy i sole mineralne, zatem są cennym dodatkiem w diecie dziecięcej, a łagodny smak powoduje, że smakują większości dzieci.
Spore ilości antyoksydantów zawartych w tych kiełkach pomagają naszemu organizmowi bronić się przed chorobami serca i chorobami nowotworowymi, tak więc warto zadbać by były w codziennej diecie, a jest to o tyle łatwe, ze równie smaczne są na surowo jak i na ciepło, zaś łagodny smak pozwala je przyprawić na wiele sposobów.
Nasiona dostępne w naszym sklepie pochodzą z profesjonalnej uprawy, są starannie wyselekcjonowane i pakowane tak by zapewnić najwyższą ich jakość.
Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć