FASOLA MUNG - Vigana radiate
Fasola mung jest nieocenionym źródłem białka ok. 20%. Wyhodowano ją w Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków. Kiełki fasoli Mung są bogate w witaminy A, B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie. Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. Kiełki fasoli Mung obniżają również poziom „złego” cholesterolu LDL. Są lekko chrupiące, powszechnie stosowane w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kiełki z fasolki Mung są dobre dla początkujących, gdyż są bardzo łatwe w uprawie. Można je jeść już po 2 dniach ale lepiej poczekać aż pojawią się 2 małe listki.
Moczenie: 12 godzin.
Płukanie: 2 – 3 razy dziennie.
Czas kiełkowania: 3-5 dni.
Licytujesz: 1 opakowanie nasion linii PRO ECO SEEDS. Nasiona w oryginalnej torebce producenta, o sprawdzonej zdolności kiełkowania.
Waga: ok. 50 gram.
Zdjęcie produktu z tej aukcji jest objęte prawami autorskimi.
WAŻNE: KUPUJĄC NA KILKU NASZYCH AUKCJACH LUB KILKA PRZEDMIOTÓW POKRYWASZ TYLKO JEDEN KOSZT WYSYŁKI UZALEŻNIONY OD WAGI PRZESYŁKI.
KOSZT PRZESYŁKI W ZALEŻNOŚCI OD WAGI:
1) Przesyłka listowa ekonomiczna
do 50g - 3zł
ponad 50g do 500g - 6zł
2) Przesyłka listowa polecona
do 50g - 6zł
ponad 50g do 300g - 8zł
ponad 300g do 500g - 10zł
3) Paczka pocztowa ekonomiczna
do 1kg - 15zł
4) Kurier
do 1kg - 16,50 zł
ponad 1kg do 2kg - 18zł
ponad 2kg do 30kg - 21zł
PRZESYŁKI LISTOWEJ EKONOMICZNEJ JAKO NIEREJESTROWANEJ / Poczta Polska nie wystawia dowodu nadania takiej przesyłki / NIE MOŻNA REKLAMOWAĆ NA POCZCIE / oznacza to, że w razie jej zaginięcia co się sporadycznie zdarza nikt nie zwróci kupującemu pieniędzy / I DLATEGO JEST WYSYŁANA NA WYŁĄCZNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ I RYZYKO KUPUJĄCEGO.
ZAPRASZAMY DO NASZEGO SKLEPU NA POZOSTAŁE AUKCJE
Ponieważ wbrew pozorom kiełkowanie nie jest łatwą sztuką poniżej podajemy podstawową procedurę prawidłowego kiełkowania nasion, która mamy nadzieję pomoże naszym klientom uzyskać dorodne i smaczne kiełki wysokiej jakości:
1/ Pobranie odpowiedniej ilości nasion, sprawdzenie ich czystości, usunięcie takich elementów, jak kamyki, nasiona chwastów, połamane lub uszkodzone nasiona. 2/ Przepłukanie nasion. 3/ Namaczanie nasion przez odpowiednio długi czas w zależności od gatunku. 4/ Wstawienie nasion do pojemnika, odpowiednio częste przepłukiwanie, również w zależności od gatunku. 5/ Należy zadbać o to, aby nasiona nie psuły się i nie pleśniały. Dzieje się tak wtedy, gdy wsypiemy ich zbyt dużą ilość. Dlatego wsypujemy tylko jedną warstwę luźno rozłożonych nasion. Do namaczania i zraszania należy używać zawsze letniej, przegotowanej wody. Pleśń pojawia się również z powodu zbyt dużej wilgoci, lub zbyt wysokiej temperatury (albo i jedno i drugie ), ponadto niektóre nasiona są trudniejsze w hodowli, dla ich skiełkowania z sukcesem, oprócz wiedzy niezbędne jest też odpowiednie doświadczenie, dlatego właśnie tak często poleca się lucernę lub rzodkiewkę na początek hodowli, jako rośliny kiełkujące dość łatwo.
Metody kiełkowania: Hodowlę kiełków najlepiej zacząć od kiełkowania na sitku, ligninie lub wacie. Po nabraniu doświadczenia i wprawy można pokusić się o kiełkowanie w pojemnikach.
1/ Na sitku: łyżkę wypłukanych nasion pszenicy, jęczmienia lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko. Do szklanki wlewamy letnia wodę, tak aby nasiona się z nią nie stykały. Wymieniamy wodę 1-2 razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po kilku dniach. 2/ Na ligninie lub wacie: metoda najlepsza dla rzodkiewki, rzeżuchy i lnu. Na talerzyku lub spodeczku kładziemy zwilżoną ligninę lub watę i rozsypujemy na nim równomiernie nasiona. Zraszamy 2-3 razy dziennie, tak aby podłoże nie wyschło. Po kilku dniach pojawiają się kiełki. 3/ Na gazie: metoda najlepsza dla cieciorki, soi oraz fasoli mung i adzuki. Nasiona najpierw moczymy w letniej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie osączamy je i opłukujemy. Do dość szerokiego naczynia, np. słoika lub garnka, wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Naczynie nakrywamy gazą mocując ją gumką wokół jego brzegów tak aby nie dotykała ona wody. Rozsypujemy nasiona, w taki sposób aby leżały na wilgotnej gazie, ale się nie moczyły. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia. 4/ W pojemniku – bardzo wygodna do kiełkowania nasion jest kiełkownica. Jest ona zbudowana z pięciu elementów. a/ Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury. b/ Szalki do kiełkowania – trzy duże szalki o średnicy 20cm. Można w nich poddawać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion. c/ Czerwone syfony odpływowe – zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność. d/ Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do kiełkowania nasion umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu. e/ Zbiornik wody – po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku, może ona służyć do podlewania kwiatów.
|