Fasola Mung stanowi bogate źródło białka, zawiera również witaminy B1, B2, B5, B6, kwas foliowy, wit. K, E, C, A.
Wśród minerałów w niej zawartych możemy znaleźć: magnez, żelazo, fosfor, mangan, potas, cynk, selen, wapń.
Jest dobrym źródłem błonnika.
Wpływa korzystnie na układ nerwowy, pomaga w sytuacjach silnego stresu i napięcia psychicznego.
Działa oczyszczająco na organizm, jest polecana w rozmaitych kuracjach oczyszczających i odchudzających, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Jest pomocna przy problemach z nadciśnieniem, w schorzeniach układu moczowego, a także przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.
Skład:
fasolka mung* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Sposób przygotowania:
Fasolę należy moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie ugotować w świeżej, nieosolonej wodzie. Tak ugotowana smakuje najlepiej z warzywami i kaszami, może być też używana jako dodatek do zup lub w postaci kiełków np. do sałatek.
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.