fasola MUNG 0,5 kg
Już od dawna warzywa strączkowe są "białkową" alternatywą dla produktów zwierzęcych. W związku z coraz większą ilością doniesień naukowych o szkodliwości mięsa (a w szczególności tłuszczów (od)zwierzęcych) zainteresowanie tymi roślinami cały czas się rozwija.
W codziennej kuchni warto łączyć strączki z innymi warzywami oraz produktami zbożowymi ze względu na bardzo dobre uzupełnianie się aminokwasów. Warte uwagi zestawienia to np. ryż z fasolą, marchewka z soczewicą, ciecierzyca z kaszą gryczaną. Można w ten sposób stworzyć pełnowartościowe posiłki w dietach eliminujących inne źródła białka.
Aby ustrzec się problemów trawiennych związanych ze spożywaniem warzyw strączkowych należy pamiętać o prawidłowym ich przygotowywaniu. Przede wszystkim należy je dobrze wypłukać i moczyć kilka do kilkunastu godzin w zależności od rodzaju. Na czas moczenia można przechowywać w lodówce. Gotować do miękkości w świeżej wodzie. Przez pierwsze minuty garnek najlepiej pozostawić odkryty w celu odparowania substancji utrudniających trawienie. Pod koniec gotowania można dodać octu jabłkowego lub winnego i przyprawić ziołami - one równie dobrze usprawnią trawienie.
Warto przyjrzeć się rozmaitym przepisom na pasztety i pasty na bazie roślin strączkowych. Są doskonałą alternatywą do kanapek zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
FASOLA MUNG zwana także ZŁOTĄ jest lekkostrawną a dodatkowo jedną z bardziej wartościowych odmian fasoli. Zawiera ona między innymi:
-błonnik,
-wartościowe białko,
-witaminy B1, B2, B5, B6, kwas foliowy, K, E, C, A,
-mangan,
-magnez,
-fosfor,
-żelazo,
-miedź,
-potas,
-cynk,
-selen,
-wapń.
Opakowanie: 500g
Najlepiej spożyć przed końcem: 15.10.2015
SPRAWDŹ POZOSTAŁE AUKCJE W NASZYM SKLEPIE..
ZA WYSYŁKĘ PŁACISZ TYLKO RAZ !!!