Witam serdecznie
Przedmiotem aukcji są
NASIONA NA KIEŁKI
FASOLA MUNG
Fasola mung (Vigna radiata), podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. Wyhodowano ją w Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków. Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. Fasola mung oprócz znacznych ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy (A, B, C i E) oraz sole mineralne. Kiełki fasoli mung obniżają również poziom „złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Kiełki mung stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej - na zimno lub na gorąco.
Czas namaczania nasion: 10-12 h
Czas kiełkowania: 4-6 dni
Zalecana metoda hodowli: woreczek, kiełkownica, słoik
Witaminy - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Składniki mineralne - Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor
Inne - Błonnik, karoten, białko (25%)
Przepis kulinarny
Sałatka brokułowa z kiełkami
Składniki:150 g kiełków Fasoli Mung,85 g kiełków Słonecznika,6-8 średnich pieczarek,500 g brokuła,1/2 pęczka dymki,2 łyżki oleju,1 łyżeczka oregano,sól.
Wykonanie:Brokuły ugotować w osolonej wodzie (4 - 5 minut).Pieczarki podsmażyć.Kiełki Fasoli Mung sparzyć.Wszystkie składniki wystudzić.Dymkę posiekać,zalać 2 łyżkami oleju,dodać roztarte oregano i wymieszać.Brokuła podzielić na pojedyncze różyczki.Pieczarki pokroić w kostkę 0,5 cm,a kiełki pokroić na kawałki długości 2 cm.Wszystkie składniki wymieszać.Doprawić do smaku
Opakowanie zawiera 40 gram nasion
Zapraszamy na nasze aukcje |
|