Fasola Kidney to dobre źródło białka oraz wysokiej jakości błonnika.
W swoim składzie zawiera żelazo, potas, fosfor, wapń i witaminy z grupy B.
Dzięki wysokiej zawartości wit. B1 może działać antydepresyjnie, poprawiać pamięć i logiczne myślenie.
Pomaga również przy obniżaniu poziomu cholesterolu, ma właściwości oczyszczające organizm oraz usuwa nadmiar płynów z organizmu.
Zawarte w fasoli izoflawony zmniejszają ryzyko raka prostaty u mężczyzn, są także polecane kobietom w okresie menopauzy.
Dodatkową zaletą fasoli jest działanie stymulujące wzrost korzystnej dla zdrowia mikroflory jelitowej i niski indeks glikemiczny.
Fasole Kidney można dodawać do zup, duszonych potraw, dań mięsnych, potraw meksykańskich i hiszpańskich oraz sałatek.
Skład:
fasolka kidney* 100%
(*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Sposób przygotowania:
Fasolę należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na co najmniej 12 godzin. Następnie gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania, ewentualnie można dodać sos sojowy.
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.