Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Fasola Jaś karłowa 300g Świeża Super Jakość

02-11-2014, 11:06
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 2.99 zł     
Użytkownik vibio_pl
numer aukcji: 4665305698
Miejscowość Brzozów
Kupiono sztuk: 9    Licytowało: 8    Wyświetleń: 69   
Koniec: 02-11-2014 10:33:43
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witamy Państwa na naszej aukcji. Przedmiotem aukcji jest:

Fasola Jaś karłowa 300g

Kraj pochodzenia : Polska

 

Fasola karłowata Jaś to jedna z roślin strączkowych, najbardziej odpornych na warunki klimatyczne. Jest uprawiana na całym świecie i nadaje się do długiego przechowywania.

 

Fasola Jaś zawiera wiele substancji odżywczych i jest źródłem potasu, wapnia i fosforu. Z uwagi na właściwości odżywcze, jakie posiada, fasola Jaś jest nazywana "mięsem wegetarian".

 

Właściwości:

  • Fasola Jaś ma biały kolor, a jej świeże ziarna są o połowę mniej kaloryczne od suszonych.
  • Zawiera duże ilości białka roślinnego oraz pierwiastki mineralne, o dużej wartości energetycznej.
  • Posiada lekkostrawną skrobię i substancje, o właściwościach hamujących rozrost tkanek nowotworowych.
  • Zawiera też rozpuszczalny błonnik, który usuwa z organizmu nadmiar tzw. "złego cholesterolu".

Stosowanie:

Fasola Jaś, nazywana też "Pięknym Jasiem" ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. Popularną potrawą, przyrządzaną z niej, jest fasolka po bretońsku, kapusta z fasolą, podawana na wigilię i zupa z szynką i fasolą.

Fasolę, należy wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka lub miski i zalać zimną wodą, tak by pokryć ziarenka. Fasola przez noc spęcznieje i podwoi swoją objętość.

Następnego dnia odlewamy wodę, w której fasola się moczyła, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 40 minut. Fasolkę solimy dopiero pod koniec gotowania, kiedy będzie już miękka, albo po dodaniu jej do innej potrawy.