Fasola Czerwona oprócz wysokiej zawartości białka jest również najbogatszym wśród odmian fasoli żródłem obniżającego cholesterol błonnika.
W połączeniu z pełnoziarnistym ryżem stanowi niskotłuszczowy posiłek bogaty w białko o wysokiej wartości biologicznej.
Fasolka dostarcza dużych ilości molibdenu - pierwiastka niezbędnego do detoksykacji dodawanych do żywności konserwantów (siarczanów).Jest bardzo dobrym żródłem kwasu foliowego, wit.B1,B6, fosforu, cynku, żelaza, manganu, magnezu,potasu, wit.K.
Pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru u osób z cukrzycą. Zazwyczaj podkreśla się właściwości odżywcze fasoli, związane z bogactwem zawartego w niej białka, pomijając jej właściwości antyoksydacyjne. Fasola czerwona zawiera bowiem w okrywie nasiennej liczne przeciwutleniacze.
W fasoli czerwonej znależć można najwięcej polifenoli i skondensowanych tanin w porównaniu do fasoli białej lub brazowej. Skondensowane taniny mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Fasolki powinny unikać osobyzagrożone dną moczanową, ponieważ zawiera ona puryny.
Surowa bądż niedogotowana zawiera również substancje - fitohemaglutyniny, które mogą powodować zlepianie się czerwonych krwinek i zaburzenia trawienia.
Należy zatem spożywać dokładnie ugotowaną, wcześniej moczoną przez noc, fasolkę, w której toksyny te ulegają dezaktywacji.
Fasolka kidney dodaje energii nie tylko dzięki temu, że zaopatruje organizm w powolnie ulegające spalaniu węglowodany złożone, lecz także dlatego,że uzupełnia zasoby żelaza, co jest szczególnie ważne dla wegetarian i kobiet mających obfite miesiączki. Spożywanie jej wzmacnia też wątrobę
Zastosowanie : Fasolka czerwona jest składnikiem wielu potraw meksykańskich, zup i sałatek. Można z niej przygotowywać nadzienia do omletów, naleśników, krokietów, a po zmiksowaniu otrzymamy wyśmienitą pastę do kanapek.
Skład: fasola czerwona kidney bio.