Fasola Biała jest źródłem błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wiąże zawierającą cholesterol żółć i usuwa ją z organizmu.Regularne jedzenie białej fasoli zmniejsza znacząco ryzyko wystąpienia problemów z sercem, uzupełnia zapasy żelaza, miedzi i manganu oraz niezbędnej dla właściwego funkcjonowania mózgu tiaminy (witaminy B1).
Fasolkę polecamy do past i pasztetów, do zup i potraw jednogarnkowych.
Sposób przygotowania:
fasolę należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na co najmniej 12 godzin. Następnie gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie, z dodatkiem glonu kombu (ułatwia trawienie). Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania, ewentualnie można dodać sos sojowy.
Skład:
fasolka biała* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 283 kcal (1188 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 1.60 g
węglowodany - 34.70 g
białko - 20.90 g
Informacja alergiczna Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Waga : 400g
data ważności : 10,2015