Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

FASOLA ADZUKI -NASIONA NA KIEŁI KIEŁKOWNICA PYSZNE

07-03-2015, 9:05
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 2.10 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 2.10 zł     
Użytkownik Client:28333935
numer aukcji: 5061466784
Miejscowość Swarzędz
Zostało sztuk: 999    Licytowało: 1    Wyświetleń: 21   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

 

W OFERCIE

NASIONA NA KIEŁKI


FASOLA ADZUKI


NA INNYCH AUKCJACH

INNE RODZAJE KIEŁEK

ORAZ KIEŁKOWNICE

 

Kiełki fasoli adzuki są szeroko stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka, oraz wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Stanowią wyjątkowo bogate źródło żelaza, wapnia, oraz niacyny (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na choroby trzustki i nerek.

Smak fasolki adzuki jest podobny do fasolki mung i może być z nią stosowana zamiennie. Można ich używać jako dodatków do sałatek, kanapek, past twarogowych i rybnych. Nadają się również do jedzenia na surowo, a także lekko podsuszone.


Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciagu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.