Fasola Adzuki to małe, czerwonawo-brązowe ziarna. Gotowane, mają słodki, orzechowy smak. Zapoczątkowane w Chinach, jednak są także popularne w Japonii. Fasola Adzuki według starej medycyny chińskiej uważana była i jest nadal za wspaniałe lekarstwo dla osób z problemami nerek. Przede wszystkim ta odmiana fasoli leczy problemy związane z dysfunkcją i infekcjami pęcherza moczowego. Poza tym niektórzy eksperci wykazują obecność w składzie Adzuki fito estrogenów, które mogą przeciwdziałać tworzeniu komórek rakowych- rak piersi u kobiet. W Japonii ziarna Adzuki znane są ze swoich właściwości leczniczych, między innymi są wykorzystywane do wspierania czynności nerek i pęcherza moczowego.Fasola jest niskokaloryczna i uboga w tłuszcze. Wyróżnia się słodkim, delikatnym, lekko orzechowym smakiem
Zastosowanie : doskonale komponuje się w potrawach z ryżu i zbóż, zupach, sałatkach, deserach. Wyśmienita na słodko z mleczkiem kokosowym. Przed spożyciem należy moczyć ją ok. 8-10 godzin, a następnie gotować do miękkości. Sucha obłuszczona fasola powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Zalecana w kuchni makrobiotycznej. Jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego w dietach wegańskich i wegetariańskich. Ze względu na jej bogactwo włączenie jej do diety wskazane jest wszystkim osobom.
Skład: fasola adzuki bio
Waga: 400g