|
|
Fasola Adzuki 200g
Dzięki cieniutkiej łupinie i delikatnym zwracającym uwagę słodkim smaku jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym się jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych.
ZUPA Z FASOLI ADZUKI
SKŁADNIKI 0,5 kg pomidorów, 50 ml oleju sojowego, 2 cebule, drobno posiekane, ćwiartka selera, drobno posiekanego, 2 marchewki, pokrojone w kostkę, 2 ząbki czosnku zmiażdżone, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 listek laurowy, 2 łyżeczki rozdrobnionego tymianku, 1,4 l wywaru warzywnego, 200 g fasoli adzuki moczonej przez 4 godziny, sól i czarny pieprz, natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pomidory zalewamy wrzątkiem. Wyjmujemy i odstawiamy na 10-15 minut do ostygnięcia. W odpowiednim garnku rozgrzewamy olej, po czym wkładamy do niego cebulę, seler, marchew i czosnek. Wszystko dobrze mieszamy a następnie zmniejszamy płomień. Po ostygnięciu z pomidorów zdejmujemy skórę i drobno kroimy. Pomidory, przecier pomidorowy, listek laurowy i tymianek dodajemy do zawartości garnka i krótko dusimy w tłuszczu. Dolewamy wywar lub wodę i namoczoną fasolę. Krótko gotujemy na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy ok. 1 godziny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Zupę możemy podawać ze świeżymi bułeczkami z pełnoziarnistej pszenicy.
Fasola Adzuki 200g
Dzięki cieniutkiej łupinie i delikatnym zwracającym uwagę słodkim smaku jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym się jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych.
kraj pochodzenia: Argentyna
|
Kategoria: kkondzikkfasoleikasze |