Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego zaspokajający zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym zwłaszcza sportowców na aminokwasy rozgałęzione BCAA. Są to aminokwasy, które budują ok. 1/3 masy mięśni szkieletowych człowieka dlatego powinne być na bieżąco uzupełniane z formie dodatkowej suplementacji.
- Najwyższej jakości i czystości aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach
- Optymalnie skuteczna ilość 5000 mg BCAA w porcji
- Najlepszy stosunek ilościowy - leucyna : izoleucyna : walina 2:1:1
- Bardzo wysoka zawartość L- Leucyny 2500 mg w każdej porcji
- Pomagają wspierać anabolizm komórek mięśniowych
- Pomagają w szybszej regeneracji mięśni bezpośrednio po wysiłku
- Czyste BCAA bez jakichkolwiek dodatków
Leucyna, izoleucyna i walina to trzy aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych należące do aminokwasów egzogennych, czyli takich których organizm sam nie potrafi syntetyzować i musi otrzymywać je z zewnątrz wraz z pożywieniem. Poza leucyną, izoleucyną i waliną do aminokwasów egzogennych zalicza się również fenyloalaninę, metioninę, tryptofan, treoninę i lizynę ale to trzy pierwsze (leucyna, izoleucyna i walina) stanowią 40% dziennego zapotrzebowania na niezbędne aminokwasy. Zalecane spożycie leucyny wynosi 40 mg/kg masy ciała na dzień a izoleucyny i waliny waha się w granicach 10-30 mg/kg masy ciała na dzień. Z myślą o zaspokojeniu tych potrzeb FA Engineered Nutrition stworzyła nową formę produktu opartą na aminokwasach BCAA – produkt Xtreme BCAA 5000.
Xtreme BCAA 5000 to nowa propozycja produktu aminokwasowego w proszkowej formie przeznaczonego do przygotowania napoju, który w każdej porcji dostarcza 5 g najwyższej jakości niezbędnych dla organizmu aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych BCAA (leucynę, izoleucynę, walinę) w najbardziej korzystnym dla organizmu stosunku 2 : 1 : 1.
W warunkach fizjologicznych aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych: leucyna, izoleucyna i walina mają kluczowe znaczenie dla funkcjonowania tkanki mięśniowej podczas treningu, wpływają na stymulację procesów anabolicznych, hamowanie katabolizmu a co najważniejsze stanowią źródło energii dla pracujących mięśni. Do wykonywania podstawowych czynności życiowych ale i do intensywnego wysiłku fizycznego organizm wykorzystuje cząsteczki ATP jako źródło energii powstające w procesie oksydacji glukozy. Wraz ze spadkiem ilości zmagazynowanej w formie glikogenu glukozy w pracujących mięśniach spada też ilość ATP – wysokoenergetycznej cząsteczki stanowiącej dla organizmu „paliwoenergetyczne”. Po wyczerpaniu zapasów glikogenu poziom ATP w mięśniach organizm próbuje utrzymać poprzez degradację BCAA oraz rozkład kwasów tłuszczowych. W zależności od intensywności treningu wykorzystanie BCAA jako źródła energii stanowi od 3-18%. Ze względu na fakt iż większość aminokwasów w naturalnych warunkach jest w organizmie w formie związanej (75% leucyny związanej w mięśniach) pula wolnych aminokwasów które mogłyby stanowić źródło energii jest znikoma co powoduje iż organizm rozpoczyna katabolizm mięśni aby dostarczyć pracującemu intensywnie organizmowi energię. Skutkiem rozpadu tkanki mięśniowej jest uwolnienie wolnych aminokwasów możliwych do wykorzystania w procesach oksydacyjnych jako źródło energii dla organizmu. BCAA stanowią ok. 35% masy mięśniowej i to one w głównej mierz dostarczają organizmowi energię w trakcie długotrwałego i intensywnego wysiłku fizycznego. Im dłuższy i bardziej intensywny wysiłek fizyczny tym więcej leucyny, izoleucyny i waliny jest metabolizowane. Leucyna może zostać utleniona w mięśniach dla uzyskania energii lub przekształcona do glutaminy i alaniny a te z kolei mogą być przekształcone do glukozy, co będzie stanowiło źródło energii w krwiobiegu. Kolejne dwa: Izoleucyna i leucyna mogą być przekształcane przy użyciu dehydrogenazy w okso-keto kwasy, które dalej są używane jako substraty w cyklu Krebsa (jednym z etapów procesu oddychania komórkowego), prowadzącym do wytworzenia ATP, czyli „cząsteczki energetycznej”. Działalność aminokwasów BCAA nie ogranicza się tylko do hamowania katabolizmu. Istotnym czynnikiem jest też stymulacja procesu anabolicznego – syntezy mięśni. Leucyna i glutamina stanowią sygnalizatory syntezy mięśni w organizmie. Wysoki poziom leucyny bezpośrednio silnie stymuluje wydzielanie insuliny hormonu o silnym anabolicznym działaniu co skutkuje zwiększonym przyswajaniem aminokwasów w tym BCAA (zwiększona synteza białek) i zahamowaniem procesów katabolicznych w tkance mięśniowej. Biorąc pod uwagę stymulację anabolizmu oraz fakt, iż dzięki aminokwasom BCAA ograniczany jest poziom akumulacji kwasu mlekowego w tkance mięśniowej regeneracja i odbudowa po treningach jest znacznie bardziej efektywna. Dodatkowo BCAA ogranicza akumulację tryptofanu w tkance nerwowej, co jest o tyle korzystne iż tryptofan zwiększa poziom serotoniny a ta z kolei odpowiada za zmęczenie i znużenie. Ograniczając sekrecję serotoniny pozwalamy organizmowi na dłuższy i bardziej intensywny trening bez oznak zmęczenia.
Biorąc powyższe pod uwagę suplementacja produktem Xtreme BCAA 5000, który dostarcza 5 g wolnych aminokwasów, które nie potrzebują trawienia a są bezpośrednio po spożyciu wchłaniane i dostępne przez system krwionośny dla trenujących mięśni, co efektywnie uzupełnia braki wolnych aminokwasów i może zahamować katabolizm tkanki mięśniowej a tym samym pomóc w osiągnięciu efektu jakim jest przyrost a nie utrata tkanki mięśniowej. Wszystkie właściwości XTREME BCAA 5000 pozwalają na ich szerokie zastosowanie zarówno wśród osób trenujących indywidualnie wyczynowo i jak i rekreacyjnie.
SPOSÓB UŻYCIA:
Zalecany sposób spożycia: Rozpuścić 1 miarkę w 250 ml wody. Spożyć ½ porcji przed treningiem i ½ bezpośrednio po zakończonym treningu.
SKŁAD:
Wartości odżywcze
Porcja: 1 miarka (5 g)
Ilość porcji w opakowaniu: 80
Zawartość: 400g
|
Wartość odżywcza w |
5 g |
100 g |
Wartość energetyczna |
85 kJ/20 kcal |
1700 kJ/400 kcal |
L-Leucyna |
2500 mg |
50000 mg |
L-Izoleucyna |
1250 mg |
25000 mg |
L- Walina |
1250 mg |
25000 mg |
|
Składniki: L-Leucyna, L-Izoleucyna, L-Walina.
Uwagi: Nie spożywać w przypadku uczulenie na którykolwiek ze składników produktu. Produkt nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży i matki karmiące. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych
|