Masło orzechowe z prażonych orzechów nerkowca pozyskiwane naturalnymi metodami produkcji poprzez poddawanie orzechów rozkruszaniu aż do uzyskania perfekcyjnie chrupkiej tekstury (wersja Crunchy) lub mieleniu aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji (Smooth) w ich naturalnych skórkach bez jakichkolwiek dodatków, aż do uzyskania perfekcyjnie chrupkiej tekstury.
Bez oleju palmowego
Bez dodatku cukru
Bez soli
Masło orzechowe So Good! Cashew Butter to produkt stanowiący źródło białka i błonnika pokarmowego. Białko, to podstawowy składnik odżywczy, który przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej. Produkt nie zawiera żadnych dodatków więc w odróżnieniu od produktów z uwodornionym tłuszczem dodawanym w celu stabilizacji produktu nie posiada tłuszczów trans. Dodatkowo produkt nie zawiera soli i produkowany jest bez dodatku oleju palmowego i bez dodatku cukrów. Cukry deklarowane w wartości odżywczej są to cukry naturalnie występujące w orzechach nerkowca. So Good! Cashew Butter odznacza się wysoką zawartością minerałów: żelaza, cynku, fosforu, miedzi, manganu i magnezu. Składniki te odgrywają w organizmie wiele istotnych funkcji.
Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
Kolejny z minerałów – cynk ma bardzo zróżnicowane działanie. Pomaga między innymi w prawidłowej syntezie DNA, bierze udział w procesie podziału komórek, pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych. Przyczynia się też do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych, węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz pomaga w prawidłowej syntezie białka. Ponadto cynk pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Fosfor to minerał, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przyczynia się też do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
Kolejny ze składników miedź, między innymi pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Ostatnim ze składników, który w produkcie występuje w dużej ilości jest mangan. Odpowiada on za pomoc w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych, przyczynia się do utrzymania zdrowych kości oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Masła orzechowe z linii So good! są idealną propozycją dla wszystkich szukających kalorycznego produktu, z jednoczesną istotną zawartością białka i błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów.
Wartości odżywcze: |
Wartość odżywcza100g |
Wartość energetyczna |
2604 kJ / 628 kcal |
Białko |
20,6 g |
Węglowodany |
18,9 g |
w tym cukry |
5,6 g |
Tłuszcz |
51,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
10,2 g |
Błonnik |
4,3 g |
Sól |
0,0 g |
Żelazo |
6,2 mg (44%NRV) |
Mangan |
1,8 mg (90% NRV) |
Fosfor |
510 mg (73% NRV) |
Cynk |
5,7 mg (57% NRV) |
Miedź |
2,0 mg (200% NRV) |
Magnez |
250 mg (67% NRV) |
NRV – Referencyjne wartości spożycia |
|
Uwagi: Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Zamieszać przed użyciem gdyż może występować naturalne oddzielenie tłuszczu. Po otwarciu spożyć w przeciągu 3 miesięcy. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Produkowany w zakładzie gdzie przetwarzane są orzechy i sezam. |
Skład Prażone orzechy nerkowca (100%) |