Omega-3 to suplement zawierający skoncentrowane źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które biorą czynny udział w wielu procach życiowych każdego człowieka. Produkty ich metabolizmu, tzw. eikozanoidy, zapobiegają uszkodzeniom naczyń krwionośnych, zmniejszają krzepliwość krwi oraz usprawniają transport tlenu i składników odżywczych w krwiobiegu. Efektem tego jest szybsze dotlenienie i odżywianie komórek mięśniowych. Omega- 3 w optymalnych dawkach są niezastąpionym składnikiem prawidłowej diety każdego człowieka. Jego właściwości pozwalają na utrzymanie optymalnego stanu zdrowia oraz sprawności i kondycji psychofizycznej. Osoby aktywne fizycznie stosują kwasy omega-3 na co dzień i polecają je jako podstawowy składnik pokarmowy pozwalający na szybsze budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej, skuteczne redukowanie podskórnej tkanki tłuszczowej oraz wzrost siły i wydolności organizmu.
· Poprawiają sprawność i kondycję układu sercowo-naczyniowego.
· Przyspieszają odnowę potreningową u sportowców
· Działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo.
· Poprawiają funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.
· Obniżają poziom lipoprotein LDL, czyli złego cholesterolu
· Biorą udział w procesie powstawanie prostaglandyny , które wskazują działanie przeciwzapalnie
· Są ważnym składnikiem wysoko aktywnej tkanki w korze mózgowej i siatkówce oka.
Tłuszcze z ryb stanowią ważny element zaopatrzenia organizmu człowieka w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są niezbędne dla zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego. Systematyczne dostarczanie do organizmu człowieka tych ważnych dla zdrowia substancji jest nieodzowne, ponieważ biorą one udział w różnorodnych procesach metabolicznych zachodzących nieustannie w organizmie człowieka. Najważniejsze kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 to EPA - kwas eikozapentaenowy oraz DHA - kwas dokozaheksaenowy. Ze względu na brak w organizmie ludzkim układów enzymatycznych zdolnych do wprowadzania wiązań podwójnych w pozycję n-3 łańcucha węglowego, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 nie mogą być syntetyzowane de novo. Organizm człowieka potrafi przetworzyć kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego na te biologicznie aktywne substancje, ale w bardzo znikomej i niewystarczającej ilości. Dlatego źródłem tych kwasów jest odpowiednia dieta bogata w tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, sardela czy makrela. W przypadku diety niedostarczającej tych ryb, występuje niestety niedobór i w konsekwencji wzrasta dodatkowe zapotrzebowanie na te składniki odżywcze w formie suplementów diety takich jak FA® Engineered nutrition OMEGA-3