Maksymalny
anabolizm i odnowa biologiczna dla Ciebie!
GlutaCore® to
kompleksowy i specjalny stack glutaminowy przeznaczony dla
zaawansowanych sportowców oraz osób ćwiczących
rekreacyjnie. Perfekcyjne połączenie najbardziej zaawansowanych
technologicznie form glutaminy takich jak: Alfa-ketoglutaran glutaminy,
Acetyl glutaminy oraz L-glutamina dodatkowo uzupełnionych Beta
glukanem. Pierwszy taki suplement na rynku dzięki, któremu
można szybko i skutecznie zregenerować mięśnie po intensywnym wysiłku
siłowym oraz odbudować zapasy energii po treningu wytrzymałościowym.
Produkt polecany także w czasie stosowania diety redukcyjnej oraz w
okresie osłabienia odporności w wyniku długotrwałych i intensywnych
sesji treningowych. GlutaCore® to produkt o uniwersalnym
działaniu a jednocześnie podstawowy suplement każdego aktywnego
człowieka. Długotrwały trening aerobowy lub intensywny trening siłowy
może powodować w organizmie degradację białek co w konsekwencji może
skutkować większym zmęczeniem fizycznym. Stosując na co dzień
GlutaCore® dbasz o swoje mięśnie i wydolność fizyczną oraz
odpowiednią odporność.
Glutamina jest suplementem
diety, który od wielu lat cieszy się niesłabnącą
popularnością. Stosowana i polecana jako skuteczne wspomaganie wysiłku
fizycznego i psychicznego u sportowców oraz jako czynnik
wzbogacający zdrową i prawidłową dietę każdego człowieka.
GlutaCore® to szczególny produkt, który
zadowoli wszystkich zwolenników tej substancji ponieważ
znajdą w nim wszystkie najlepiej przyswajalne formy tego aminokwasu co
zapewnia jego optymalne działanie.
L-Glutamina
Glutamina jest amidem kwasu glutaminowego i jest niezbędna organizmowi
człowieka jako podstawowy składnik białek. Glutamina odgrywa też
kluczową rolę w metabolizmie azotu i amoniaku. Toksyczny amoniak
powstający w przemianach aminokwasów w różnych
tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym,
prowadzącym do powstania glutaminy. Stanowi ona rodzaj
,,magazynu’’ amoniaku, który jest
"odzyskiwany" poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do
kwasu glutaminowego. Glutamina uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn
oraz wielu innych aminokwasów. Ze względu na to, że
glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego
nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu.
Może także stanowić substrat do tworzenia glukozy w procesie
glukoneogenezy, w wypadku niedostatecznej dostępności innych substancji
energetycznych i wówczas pobierana jest wraz z alaniną z
tkanki mięśniowej. Jest niezbędna w procesie powstawania glutationu
– wewnątrzustrojowego przeciwutleniacza. Glutation
– jako naturalny antyoksydant stabilizuje błony organelli
komórkowych oraz hamuje uwalnianie enzymów
katabolicznych, – jako transporter aminokwasów w
cyklu gamma glutamylowym – ułatwia syntezę białka i sprzyja
tworzeniu dodatniego bilansu azotowego.
Alfa-ketoglutaran glutaminy
Cząsteczka powstająca z połącznia L-glutaminy i kwasu
α-ketoglutarowego. Połączenie tych dwóch
związków w jedną molekułę pozwala uzyskać substancję aktywną
o większej przyswajalności i jeszcze wyższej aktywności
antykatabolicznej. Odgrywa ona istotną rolę w procesach energetycznych
zachodzących w komórkach tkani mięśniowej, a także bierze
udział w syntezie glutaminianu. Ta forma glutaminy wchodzi w skład
nowoczesnych suplementów okołotreningowych wspomagających
procesy regeneracyjne i jest szeroko stosowana we wszystkich rodzajach
wysiłku fizycznego. Polecana w okresie intensywnych
treningów siłowych i wydolnościowych oraz stanach obniżonej
odporności. Wspólnie z L-glutaminą AKG neutralizuje obecność
amoniaku – szkodliwego produktu przemiany materii białek,
który może powodować zakwaszenie organizmu. Takie
zakwaszenie występuje po intensywnych ćwiczeniach fizycznych, podczas
stosowania diety wysokobiałkowej lub diety redukcyjnej, a
szczególnie w przypadku braku obecności warzyw w codziennej
diecie, które mają działanie odkwaszające organizm.
N-acetylo-L-glutamina
To połączenie cząsteczki L-glutaminy z kwasem octowym na drodze procesu
acetylacji co stwarza możliwość szybkiego wchłaniania glutaminy do
organizmu. Szybkość wchłaniania substancji odżywczych jest niezwykle
istotna po zakończeniu intensywnego wysiłku fizycznego. Im szybciej
dostarczymy składników hamujących procesy kataboliczne tym
lepsze efekty uzyskamy. Proces acetylacji L-glutaminy pozwala jej
swobodnie wnikać do wnętrza komórek organizmu a
szczególnie komórek mięśniowych, które
po intensywnym treningu tracą najwięcej glutaminy.
N-acetylo-L-glutamina nie potrzebuje tak zwanego białka
transportującego, jakie normalnie łączy się z cząsteczką aminokwasu i
potem przeprowadza je przez błony komórkowe do jej wnętrza.
Swobodna penetracja błony komórkowej oszczędza czas, oraz
minimalizuje wykorzystanie L-glutaminy do innych procesów,
które wymagają jej obecności (np. odbudowa
kosmków jelitowych czy układu odpornościowego).
N-acetylo-L-glutamina jest także pośrednim substratem energetycznym dla
tkanki nerwowej w mózgu. Swobodnie przenika barierę
krew-mózg, gdzie może zostać zamieniona na kwas glutaminowy,
który pełni rolę neurotransmitera o charakterze lekko
stymulującym pracę mózgu.
Betaglukan
To rozpuszczalny w wodzie związek należący do polisacharydów
pozyskiwany ze ścian komórkowych roślin i
grzybów, występujący także w drożdżach piekarniczych.
Betaglukan stymuluje podstawowe komórki układu
odpornościowego człowieka – makrofagi, co w konsekwencji
pobudza odpowiedź immunologiczną organizmu i zwiększa jego odporność1.
Wszystkie makrofagi organizmów żywych posiadają receptor
który musi być aktywowany aby wzbudzić odpowiedz
immunologiczną. Działanie receptora z aktywatorem można
porównać do klucza otwierającego zamek – jeden
specyficzny dla danego zamka klucz może go otworzyć. Tak samo wygląda
sytuacja w przypadku aktywowania makrofagów, receptory
obecne na powierzchni makrofagów idealnie pasują do
beta-1,3/1,6-glukanu, który przywierając do receptora
aktywuje go2. Aktywowane przez betaglukan fagocyty są gotowe do reakcji
immunologicznej i podnoszą cały organizm w stan gotowości, obrona przed
infekcją. Makrofagi działają na zasadzie fagocytozy tzn., że
komórki są przez nie niszczone poprzez
„pożarcie” – wchłoniecie i zniszczenie.
Jeżeli w organizmie znajdzie się „obca”
komórka, rozpoznawana jako zagrożenie jest natychmiast
niszczona przez makrofagi i postawiony w stan gotowości układ
immunologiczny produkuje zwiększoną ilość limfocytów i
przeciwciał aby nie dopuścić do infekcji. Po spożyciu glukany 1.3/1.6
docierają do jelit, gdzie wiążą się komórkami układu
immunologicznego, jak makrofagi2. Suplementacja betaglukanem jest
wskazana dla wszystkich osób intensywnie trenujących ze
względu na ich wyższą podatność na infekcje. Dodatkowo w badaniach
wykazano, że betaglukan wpływa na ograniczenie procesów
starzenia się organizmu3
1 Carrow D.J., Beta-1,3-glucan as a Primary Immune
Activator”, Townsend Letter; June 1996
2 Jamas S., Easson D., Ostroff G.: „Underivatilized aqueous
soluble beta (1,3) glucan, composition and method of making
same”. U.S. Patent Application 200[zasłonięte]32170, March 14, 2002.
3 Hunter K., Washburn R.; “Efficacy of topical antimicrobial
acid and immunostimulatory β-Glucan in Animal Models of
Cutaneous Infection”, Nevada Medical School –
Applied Res. Grant, Aug. 1998.
Tauryna
To niebiałkowy aminokwas siarkowy, występujący powszechnie w tkankach
zwierzęcych, którego największe stężenia obserwuje się w
mięśniach szkieletowych, sercu, mózgu oraz
siatkówce. Tauryna może być syntetyzowana w drodze
wewnętrznych przemian organizmu z cysteiny i metioniny ale to endogenne
pochodzenie nie zaspokaja zapotrzebowania na ten aminokwas, stąd też
musi być dostarczany z pokarmem. Tauryna ze względu na swoją budowę
(grupa solfonowa a nie karboksylowa) nie tworzy wiązań peptydowych i
jest obecna w organizmie głównie w postaci wolnej. Tauryna
pełni wiele funkcji fizjologicznych. Aminokwas ten reguluje stężenie
wapnia w ustroju. Jest neuroprzekaźnikiem i neuromodulatorem oraz
odpowiada za osmoregulację, a ponadto uczestniczy w tworzeniu
kwasów żółciowych i moduluje przebieg reakcji
zapalnej. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne chroniąc
komórki mięśniowe przed szkodliwym działaniem wolnych
rodników, które powstają głównie po
intensywnym i długotrwałym wysiłku aerobowym (tlenowym)1.
1 Taurine and its potential therapeutic application
Konrad Szymański, Katarzyna Winiarska
Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii,
Uniwersytet Warszawski
Fosforan Dipotasowy
To substancja stabilizująca oraz wytwarzająca obojętne środowisko w
żołądku człowieka. Utrzymuje ona równowagę kwasowo-zasadową
w układzie pokarmowym zachowując się jak substancja buforująca co
pozwala na lepszą absorpcję głównie, która może
zachowywać się niestabilnie w kwaśnym odczynie żołądka.
GlutaCore® zawiera
również w swoim składzie w odpowiednich dawkach
najważniejsze witaminy z grupy B ( B1, B2, B6, B12, niacyna),
które są niezbędne do prawidłowego przebiegu metabolizmu
białek w organizmie człowieka.
Zalecane
spożycie: Zmieszaj 1 czubatą miarkę proszku (7 g) z 150
ml wody. Pij jedną porcję przed treningiem a drugą bezpośrednio po
zakończonym wysiłku fizycznym. Nie należy przekraczać zalecanej do
spożycia dziennej porcji produktu.