|
FA Nutrition Gluta Core - 400g
GlutaCore® to kompleksowy i specjalny stack glutaminowy przeznaczony dla zaawansowanych sportowców oraz osób ćwiczących rekreacyjnie. Perfekcyjne połączenie najbardziej zaawansowanych technologicznie form glutaminy takich jak: Alfa-ketoglutaran glutaminy, Acetyl glutaminy oraz L-glutamina dodatkowo uzupełnionych Beta glukanem. Pierwszy taki suplement na rynku dzięki, któremu można szybko i skutecznie zregenerować mięśnie po intensywnym wysiłku siłowym oraz odbudować zapasy energii po treningu wytrzymałościowym. Produkt polecany także w czasie stosowania diety redukcyjnej oraz w okresie osłabienia odporności w wyniku długotrwałych i intensywnych sesji treningowych. GlutaCore® to produkt o uniwersalnym działaniu a jednocześnie podstawowy suplement każdego aktywnego człowieka. Długotrwały trening aerobowy lub intensywny trening siłowy może powodować w organizmie degradację białek co w konsekwencji może skutkować większym zmęczeniem fizycznym. Stosując na co dzień GlutaCore® dbasz o swoje mięśnie i wydolność fizyczną oraz odpowiednią odporność.
Glutamina jest suplementem diety, który od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Stosowana i polecana jako skuteczne wspomaganie wysiłku fizycznego i psychicznego u sportowców oraz jako czynnik wzbogacający zdrową i prawidłową dietę każdego człowieka. GlutaCore® to szczególny produkt, który zadowoli wszystkich zwolenników tej substancji ponieważ znajdą w nim wszystkie najlepiej przyswajalne formy tego aminokwasu co zapewnia jego optymalne działanie.
L-Glutamina Glutamina jest amidem kwasu glutaminowego i jest niezbędna organizmowi człowieka jako podstawowy składnik białek. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w metabolizmie azotu i amoniaku. Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy. Stanowi ona rodzaj ,,magazynu’’ amoniaku, który jest "odzyskiwany" poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do kwasu glutaminowego. Glutamina uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn oraz wielu innych aminokwasów. Ze względu na to, że glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu. Może także stanowić substrat do tworzenia glukozy w procesie glukoneogenezy, w wypadku niedostatecznej dostępności innych substancji energetycznych i wówczas pobierana jest wraz z alaniną z tkanki mięśniowej. Jest niezbędna w procesie powstawania glutationu – wewnątrzustrojowego przeciwutleniacza. Glutation – jako naturalny antyoksydant stabilizuje błony organelli komórkowych oraz hamuje uwalnianie enzymów katabolicznych, – jako transporter aminokwasów w cyklu gamma glutamylowym – ułatwia syntezę białka i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego.
Alfa-ketoglutaran glutaminy Cząsteczka powstająca z połącznia L-glutaminy i kwasu α-ketoglutarowego. Połączenie tych dwóch związków w jedną molekułę pozwala uzyskać substancję aktywną o większej przyswajalności i jeszcze wyższej aktywności antykatabolicznej. Odgrywa ona istotną rolę w procesach energetycznych zachodzących w komórkach tkani mięśniowej, a także bierze udział w syntezie glutaminianu. Ta forma glutaminy wchodzi w skład nowoczesnych suplementów okołotreningowych wspomagających procesy regeneracyjne i jest szeroko stosowana we wszystkich rodzajach wysiłku fizycznego. Polecana w okresie intensywnych treningów siłowych i wydolnościowych oraz stanach obniżonej odporności. Wspólnie z L-glutaminą AKG neutralizuje obecność amoniaku – szkodliwego produktu przemiany materii białek, który może powodować zakwaszenie organizmu. Takie zakwaszenie występuje po intensywnych ćwiczeniach fizycznych, podczas stosowania diety wysokobiałkowej lub diety redukcyjnej, a szczególnie w przypadku braku obecności warzyw w codziennej diecie, które mają działanie odkwaszające organizm.
N-acetylo-L-glutamina To połączenie cząsteczki L-glutaminy z kwasem octowym na drodze procesu acetylacji co stwarza możliwość szybkiego wchłaniania glutaminy do organizmu. Szybkość wchłaniania substancji odżywczych jest niezwykle istotna po zakończeniu intensywnego wysiłku fizycznego. Im szybciej dostarczymy składników hamujących procesy kataboliczne tym lepsze efekty uzyskamy. Proces acetylacji L-glutaminy pozwala jej swobodnie wnikać do wnętrza komórek organizmu a szczególnie komórek mięśniowych, które po intensywnym treningu tracą najwięcej glutaminy. N-acetylo-L-glutamina nie potrzebuje tak zwanego białka transportującego, jakie normalnie łączy się z cząsteczką aminokwasu i potem przeprowadza je przez błony komórkowe do jej wnętrza. Swobodna penetracja błony komórkowej oszczędza czas, oraz minimalizuje wykorzystanie L-glutaminy do innych procesów, które wymagają jej obecności (np. odbudowa kosmków jelitowych czy układu odpornościowego). N-acetylo-L-glutamina jest także pośrednim substratem energetycznym dla tkanki nerwowej w mózgu. Swobodnie przenika barierę krew-mózg, gdzie może zostać zamieniona na kwas glutaminowy, który pełni rolę neurotransmitera o charakterze lekko stymulującym pracę mózgu.
Betaglukan To rozpuszczalny w wodzie związek należący do polisacharydów pozyskiwany ze ścian komórkowych roślin i grzybów, występujący także w drożdżach piekarniczych. Betaglukan stymuluje podstawowe komórki układu odpornościowego człowieka – makrofagi, co w konsekwencji pobudza odpowiedź immunologiczną organizmu i zwiększa jego odporność1. Wszystkie makrofagi organizmów żywych posiadają receptor który musi być aktywowany aby wzbudzić odpowiedz immunologiczną. Działanie receptora z aktywatorem można porównać do klucza otwierającego zamek – jeden specyficzny dla danego zamka klucz może go otworzyć. Tak samo wygląda sytuacja w przypadku aktywowania makrofagów, receptory obecne na powierzchni makrofagów idealnie pasują do beta-1,3/1,6-glukanu, który przywierając do receptora aktywuje go2. Aktywowane przez betaglukan fagocyty są gotowe do reakcji immunologicznej i podnoszą cały organizm w stan gotowości, obrona przed infekcją. Makrofagi działają na zasadzie fagocytozy tzn., że komórki są przez nie niszczone poprzez „pożarcie” – wchłoniecie i zniszczenie. Jeżeli w organizmie znajdzie się „obca” komórka, rozpoznawana jako zagrożenie jest natychmiast niszczona przez makrofagi i postawiony w stan gotowości układ immunologiczny produkuje zwiększoną ilość limfocytów i przeciwciał aby nie dopuścić do infekcji. Po spożyciu glukany 1.3/1.6 docierają do jelit, gdzie wiążą się komórkami układu immunologicznego, jak makrofagi2. Suplementacja betaglukanem jest wskazana dla wszystkich osób intensywnie trenujących ze względu na ich wyższą podatność na infekcje. Dodatkowo w badaniach wykazano, że betaglukan wpływa na ograniczenie procesów starzenia się organizmu3
1 Carrow D.J., Beta-1,3-glucan as a Primary Immune Activator”, Townsend Letter; June 1996 2 Jamas S., Easson D., Ostroff G.: „Underivatilized aqueous soluble beta (1,3) glucan, composition and method of making same”. U.S. Patent Application 200[zasłonięte]32170, March 14, 2002. 3 Hunter K., Washburn R.; “Efficacy of topical antimicrobial acid and immunostimulatory β-Glucan in Animal Models of Cutaneous Infection”, Nevada Medical School – Applied Res. Grant, Aug. 1998.
Tauryna To niebiałkowy aminokwas siarkowy, występujący powszechnie w tkankach zwierzęcych, którego największe stężenia obserwuje się w mięśniach szkieletowych, sercu, mózgu oraz siatkówce. Tauryna może być syntetyzowana w drodze wewnętrznych przemian organizmu z cysteiny i metioniny ale to endogenne pochodzenie nie zaspokaja zapotrzebowania na ten aminokwas, stąd też musi być dostarczany z pokarmem. Tauryna ze względu na swoją budowę (grupa solfonowa a nie karboksylowa) nie tworzy wiązań peptydowych i jest obecna w organizmie głównie w postaci wolnej. Tauryna pełni wiele funkcji fizjologicznych. Aminokwas ten reguluje stężenie wapnia w ustroju. Jest neuroprzekaźnikiem i neuromodulatorem oraz odpowiada za osmoregulację, a ponadto uczestniczy w tworzeniu kwasów żółciowych i moduluje przebieg reakcji zapalnej. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne chroniąc komórki mięśniowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powstają głównie po intensywnym i długotrwałym wysiłku aerobowym (tlenowym)1.
1 Taurine and its potential therapeutic application Konrad Szymański, Katarzyna Winiarska Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
Fosforan Dipotasowy To substancja stabilizująca oraz wytwarzająca obojętne środowisko w żołądku człowieka. Utrzymuje ona równowagę kwasowo-zasadową w układzie pokarmowym zachowując się jak substancja buforująca co pozwala na lepszą absorpcję głównie, która może zachowywać się niestabilnie w kwaśnym odczynie żołądka.
GlutaCore® zawiera również w swoim składzie w odpowiednich dawkach najważniejsze witaminy z grupy B ( B1, B2, B6, B12, niacyna), które są niezbędne do prawidłowego przebiegu metabolizmu białek w organizmie człowieka.
Wartości odżywcze Porcja: 1 Porcja/ Czubata miarka: 7 g Ilość porcji w opakowaniu: 57 Zawartość: 400g | Witamina B1 | 0,45 mg (41% ZDS) |
Witamina B2 | 2 mg (142% ZDS) |
Witamina B6 | 1,5 mg (107% ZDS) |
Witamina B12 | 3 µg (120% ZDS) |
N-acetylo-L-glutamina | 1000 mg |
Alfaketoglutaran glutaminy | 1000 mg |
| % ZDS – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia Zalecane spożycie: Zmieszaj 1 czubatą miarkę proszku (7 g) z 150 ml wody. Pij jedną porcję przed treningiem a drugą bezpośrednio po zakończonym wysiłku fizycznym. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu. Składniki: L-glutamina, N-acetylo-L-glutamina, alfaketoglutaran glutaminy, tauryna, wodorofosforan potasu, betaglukan, aromat, substancja słodząca (sukraloza), witaminy (amid kwasu nikotynowego, ryboflawina, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, cyjanokobalamina), barwnik (żółcień pomarańczowa - możewywierać szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci). Uwagi: Zawiera substancję słodzącą. Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek składnik produktu. Produkt nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży i kobiety karmiące. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim nasłonecznieniem. |
|
|