Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

FA Gluta Core 400g 3 formy glutaminy - regeneracja

05-02-2015, 19:20
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 75 zł     
Użytkownik FREAKSHOP_pl
numer aukcji: 4968511391
Miejscowość PRZEMYŚL
Wyświetleń: 5   
Koniec: 05-02-2015 18:40:32
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

freak-shop

FA Gluta Core 400g


FA Gluta Core 400g

 


Maksymalny anabolizm i odnowa biologiczna dla Ciebie!


Gluta z linii Core® to kompleksowy i specjalny stack  glutaminowy przeznaczony dla zaawansowanych sportowców oraz osób ćwiczących rekreacyjnie. Perfekcyjne połączenie najbardziej zaawansowanych technologicznie form glutaminy takich jak: Alfa-ketoglutaran glutaminy, Acetyl glutaminy oraz  L-glutamina dodatkowo  uzupełnionych Beta glukanem. Pierwszy taki suplement na rynku dzięki, któremu można szybko i skutecznie zregenerować mięśnie po intensywnym wysiłku siłowym oraz odbudować zapasy energii po treningu wytrzymałościowym. Produkt polecany także w czasie stosowania diety redukcyjnej oraz w okresie osłabienia odporności w wyniku długotrwałych i intensywnych sesji treningowych. Gluta to produkt o uniwersalnym działaniu a jednocześnie podstawowy suplement każdego aktywnego człowieka. Długotrwały trening aerobowy lub intensywny trening siłowy może powodować w organizmie degradację białek co w konsekwencji może skutkować większym zmęczeniem fizycznym. Stosując na co dzień Gluta dbasz o swoje mięśnie i wydolność fizyczną oraz odpowiednią odporność.
 
Glutamina jest suplementem diety, który od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Stosowana i polecana jako skuteczne wspomaganie wysiłku fizycznego i psychicznego u sportowców oraz jako czynnik wzbogacający zdrową i prawidłową dietę każdego człowieka. Gluta to szczególny produkt, który zadowoli wszystkich zwolenników tej substancji ponieważ znajdą w nim wszystkie najlepiej przyswajalne formy tego aminokwasu co zapewnia jego optymalne działanie.


L-Glutamina
Glutamina jest amidem kwasu glutaminowego i jest niezbędna organizmowi człowieka jako podstawowy składnik białek. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w metabolizmie azotu i amoniaku. Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy. Stanowi ona rodzaj ,,magazynu’’ amoniaku, który jest "odzyskiwany" poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do kwasu glutaminowego. Glutamina uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn oraz wielu innych aminokwasów. Ze względu na to, że glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu. Może także stanowić substrat do tworzenia glukozy w procesie glukoneogenezy, w wypadku niedostatecznej dostępności innych substancji energetycznych i wówczas pobierana jest wraz z alaniną z tkanki mięśniowej. Jest niezbędna w procesie powstawania glutationu – wewnątrzustrojowego przeciwutleniacza. Glutation – jako naturalny antyoksydant stabilizuje błony organelli komórkowych oraz hamuje uwalnianie enzymów katabolicznych, – jako transporter aminokwasów w cyklu gamma glutamylowym – ułatwia syntezę białka i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego.

Alfa-ketoglutaran glutaminy
Cząsteczka powstająca z połącznia L-glutaminy i  kwasu α-ketoglutarowego. Połączenie tych dwóch związków w jedną molekułę pozwala uzyskać substancję aktywną o większej przyswajalności i jeszcze wyższej aktywności antykatabolicznej. Odgrywa ona istotną rolę w procesach energetycznych zachodzących w komórkach tkani mięśniowej, a także bierze udział w syntezie glutaminianu. Ta forma glutaminy wchodzi w skład nowoczesnych suplementów okołotreningowych wspomagających procesy regeneracyjne i jest szeroko stosowana we wszystkich rodzajach wysiłku fizycznego. Polecana w okresie intensywnych treningów siłowych i wydolnościowych oraz stanach obniżonej odporności. Wspólnie z L-glutaminą AKG neutralizuje obecność amoniaku – szkodliwego produktu przemiany materii białek, który może powodować zakwaszenie organizmu. Takie zakwaszenie występuje po intensywnych ćwiczeniach fizycznych,  podczas stosowania diety wysokobiałkowej lub diety redukcyjnej, a szczególnie w przypadku braku obecności warzyw w codziennej diecie, które mają działanie odkwaszające organizm.

N-acetylo-L-glutamina
To połączenie cząsteczki L-glutaminy z kwasem octowym na drodze procesu acetylacji co stwarza możliwość szybkiego wchłaniania glutaminy do organizmu. Szybkość wchłaniania substancji odżywczych jest niezwykle istotna po zakończeniu intensywnego wysiłku fizycznego. Im szybciej dostarczymy składników hamujących procesy kataboliczne tym lepsze efekty uzyskamy. Proces acetylacji L-glutaminy pozwala jej swobodnie wnikać do wnętrza komórek organizmu a szczególnie komórek mięśniowych, które po intensywnym treningu tracą najwięcej glutaminy. N-acetylo-L-glutamina nie potrzebuje tak zwanego białka transportującego, jakie normalnie łączy się z cząsteczką aminokwasu i potem przeprowadza je przez błony komórkowe do jej wnętrza. Swobodna penetracja błony komórkowej oszczędza czas, oraz minimalizuje wykorzystanie L-glutaminy do innych procesów, które wymagają jej obecności (np. odbudowa kosmków jelitowych czy układu odpornościowego). N-acetylo-L-glutamina jest także pośrednim substratem energetycznym dla tkanki nerwowej w mózgu. Swobodnie przenika barierę krew-mózg, gdzie może zostać zamieniona na kwas glutaminowy, który pełni rolę neurotransmitera o charakterze lekko stymulującym pracę mózgu.

Betaglukan
To rozpuszczalny w wodzie związek należący do polisacharydów pozyskiwany ze ścian komórkowych roślin i grzybów, występujący także w drożdżach piekarniczych. Betaglukan stymuluje podstawowe komórki układu odpornościowego człowieka – makrofagi, co w konsekwencji pobudza odpowiedź immunologiczną organizmu i zwiększa jego odporność1. Wszystkie makrofagi organizmów żywych posiadają receptor który musi być aktywowany aby wzbudzić odpowiedz immunologiczną. Działanie receptora z aktywatorem można porównać do klucza otwierającego zamek – jeden specyficzny dla danego zamka klucz może go otworzyć. Tak samo wygląda sytuacja w przypadku aktywowania makrofagów, receptory obecne na powierzchni makrofagów idealnie pasują do  beta-1,3/1,6-glukanu, który przywierając do receptora aktywuje go2. Aktywowane przez betaglukan fagocyty są gotowe do reakcji immunologicznej i podnoszą cały organizm w stan gotowości, obrona przed infekcją. Makrofagi działają na zasadzie fagocytozy tzn., że komórki są przez nie niszczone poprzez „pożarcie” – wchłoniecie i zniszczenie. Jeżeli w organizmie znajdzie się „obca” komórka, rozpoznawana jako zagrożenie jest natychmiast niszczona przez makrofagi i postawiony w stan gotowości układ immunologiczny produkuje zwiększoną ilość limfocytów i przeciwciał aby nie dopuścić do infekcji. Po spożyciu glukany 1.3/1.6 docierają do jelit, gdzie wiążą się komórkami układu immunologicznego, jak makrofagi2. Suplementacja betaglukanem jest wskazana dla wszystkich osób intensywnie trenujących ze względu na ich wyższą podatność na infekcje. Dodatkowo w badaniach wykazano, że betaglukan wpływa na ograniczenie procesów starzenia się organizmu3.

Smak: Orange

Wartości odżywcze:

Porcja: 1 Porcja/ Czubata miarka: 7 g 
Ilość porcji w opakowaniu: 57 
Zawartość opakowania: 400g
Witamina B10,45 mg (41% ZDS)
Witamina B22 mg (142% ZDS)
Niacyna10 mg (62% ZDS)
Witamina B61,5 mg (107% ZDS)
Witamina B123 µg (120% ZDS)
L-Glutamina3000 mg
N-acetylo-L-glutamina1000 mg
Alfaketoglutaran glutaminy1000 mg
Tauryna1000 mg
Betaglukan100 mg
 
% ZDS – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia
 
Zalecane spożycie: Zmieszaj 1 czubatą miarkę proszku (7 g) z 150 ml wody. Pij jedną porcję przed treningiem a drugą bezpośrednio po zakończonym wysiłku fizycznym. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu.