Opis produktu
Gluta z linii Core® to
kompleksowy i specjalny stack glutaminowy przeznaczony dla
zaawansowanych sportowców oraz osób ćwiczących rekreacyjnie. Perfekcyjne
połączenie najbardziej zaawansowanych technologicznie form glutaminy
takich jak: Alfa-ketoglutaran glutaminy, Acetyl
glutaminy oraz L-glutamina dodatkowo uzupełnionych Beta glukanem.
Pierwszy taki suplement na rynku dzięki, któremu można szybko i
skutecznie zregenerować mięśnie po intensywnym wysiłku siłowym oraz
odbudować zapasy energii po treningu wytrzymałościowym. Produkt polecany
także w czasie stosowania diety redukcyjnej oraz w okresie osłabienia
odporności w wyniku długotrwałych i intensywnych sesji
treningowych. Gluta to produkt o uniwersalnym działaniu a jednocześnie
podstawowy suplement każdego aktywnego człowieka. Długotrwały trening
aerobowy lub intensywny trening siłowy może powodować w organizmie
degradację białek co w konsekwencji może skutkować większym zmęczeniem
fizycznym. Stosując na co dzień Gluta dbasz o swoje mięśnie i wydolność
fizyczną oraz odpowiednią odporność.
Glutamina jest suplementem diety,
który od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Stosowana i
polecana jako skuteczne wspomaganie wysiłku fizycznego i psychicznego u
sportowców oraz jako czynnik wzbogacający zdrową i prawidłową dietę
każdego człowieka. Gluta to szczególny produkt, który zadowoli
wszystkich zwolenników tej substancji ponieważ znajdą w nim wszystkie
najlepiej przyswajalne formy tego aminokwasu co zapewnia jego optymalne
działanie.
L-Glutamina
Glutamina
jest amidem kwasu glutaminowego i jest niezbędna organizmowi człowieka
jako podstawowy składnik białek. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w
metabolizmie azotu i amoniaku. Toksyczny amoniak powstający w
przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego
reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy.
Stanowi ona rodzaj ,,magazynu’’ amoniaku, który jest "odzyskiwany"
poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do kwasu
glutaminowego. Glutamina uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn oraz
wielu innych aminokwasów. Ze względu na to, że glutamina jest
syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona
aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu. Może także
stanowić substrat do tworzenia glukozy w procesie glukoneogenezy, w
wypadku niedostatecznej dostępności innych substancji energetycznych i
wówczas pobierana jest wraz z alaniną z tkanki mięśniowej. Jest
niezbędna w procesie powstawania glutationu – wewnątrzustrojowego
przeciwutleniacza. Glutation – jako naturalny antyoksydant stabilizuje
błony organelli komórkowych oraz hamuje uwalnianie enzymów
katabolicznych, – jako transporter aminokwasów w cyklu gamma
glutamylowym – ułatwia syntezę białka i sprzyja tworzeniu dodatniego
bilansu azotowego.
Alfa-ketoglutaran glutaminy
Cząsteczka
powstająca z połącznia L-glutaminy i kwasu α-ketoglutarowego.
Połączenie tych dwóch związków w jedną molekułę pozwala uzyskać
substancję aktywną o większej przyswajalności i jeszcze wyższej
aktywności antykatabolicznej. Odgrywa ona istotną rolę w procesach
energetycznych zachodzących w komórkach tkani mięśniowej, a także bierze
udział w syntezie glutaminianu. Ta forma glutaminy wchodzi w skład
nowoczesnych suplementów okołotreningowych wspomagających procesy
regeneracyjne i jest szeroko stosowana we wszystkich rodzajach wysiłku
fizycznego. Polecana w okresie intensywnych treningów siłowych i
wydolnościowych oraz stanach obniżonej odporności. Wspólnie z
L-glutaminą AKG neutralizuje obecność amoniaku – szkodliwego produktu
przemiany materii białek, który może powodować zakwaszenie organizmu.
Takie zakwaszenie występuje po intensywnych ćwiczeniach fizycznych,
podczas stosowania diety wysokobiałkowej lub diety redukcyjnej, a
szczególnie w przypadku braku obecności warzyw w codziennej diecie,
które mają działanie odkwaszające organizm.
N-acetylo-L-glutamina
To
połączenie cząsteczki L-glutaminy z kwasem octowym na drodze procesu
acetylacji co stwarza możliwość szybkiego wchłaniania glutaminy do
organizmu. Szybkość wchłaniania substancji odżywczych jest niezwykle
istotna po zakończeniu intensywnego wysiłku fizycznego. Im szybciej
dostarczymy składników hamujących procesy kataboliczne tym lepsze efekty
uzyskamy. Proces acetylacji L-glutaminy pozwala jej swobodnie wnikać do
wnętrza komórek organizmu a szczególnie komórek mięśniowych, które po
intensywnym treningu tracą najwięcej glutaminy. N-acetylo-L-glutamina
nie potrzebuje tak zwanego białka transportującego, jakie normalnie
łączy się z cząsteczką aminokwasu i potem przeprowadza je przez błony
komórkowe do jej wnętrza. Swobodna penetracja błony komórkowej oszczędza
czas, oraz minimalizuje wykorzystanie L-glutaminy do innych procesów,
które wymagają jej obecności (np. odbudowa kosmków jelitowych czy układu
odpornościowego). N-acetylo-L-glutamina jest także pośrednim substratem
energetycznym dla tkanki nerwowej w mózgu. Swobodnie przenika barierę
krew-mózg, gdzie może zostać zamieniona na kwas glutaminowy, który pełni
rolę neurotransmitera o charakterze lekko stymulującym pracę mózgu.
Betaglukan
To
rozpuszczalny w wodzie związek należący do polisacharydów pozyskiwany
ze ścian komórkowych roślin i grzybów, występujący także w drożdżach
piekarniczych. Betaglukan stymuluje podstawowe komórki układu
odpornościowego człowieka – makrofagi, co w konsekwencji pobudza
odpowiedź immunologiczną organizmu i zwiększa jego odporność1. Wszystkie
makrofagi organizmów żywych posiadają receptor który musi być
aktywowany aby wzbudzić odpowiedz immunologiczną. Działanie receptora z
aktywatorem można porównać do klucza otwierającego zamek – jeden
specyficzny dla danego zamka klucz może go otworzyć. Tak samo wygląda
sytuacja w przypadku aktywowania makrofagów, receptory obecne na
powierzchni makrofagów idealnie pasują do beta-1,3/1,6-glukanu, który
przywierając do receptora aktywuje go2. Aktywowane przez betaglukan
fagocyty są gotowe do reakcji immunologicznej i podnoszą cały organizm w
stan gotowości, obrona przed infekcją. Makrofagi działają na zasadzie
fagocytozy tzn., że komórki są przez nie niszczone poprzez „pożarcie” –
wchłoniecie i zniszczenie. Jeżeli w organizmie znajdzie się „obca”
komórka, rozpoznawana jako zagrożenie jest natychmiast niszczona przez
makrofagi i postawiony w stan gotowości układ immunologiczny produkuje
zwiększoną ilość limfocytów i przeciwciał aby nie dopuścić do infekcji.
Po spożyciu glukany 1.3/1.6 docierają do jelit, gdzie wiążą się
komórkami układu immunologicznego, jak makrofagi2. Suplementacja
betaglukanem jest wskazana dla wszystkich osób intensywnie trenujących
ze względu na ich wyższą podatność na infekcje. Dodatkowo w badaniach
wykazano, że betaglukan wpływa na ograniczenie procesów starzenia się
organizmu3
1 Carrow D.J., Beta-1,3-glucan as a Primary Immune Activator”, Townsend Letter; June 1996
2
Jamas S., Easson D., Ostroff G.: „Underivatilized aqueous soluble beta
(1,3) glucan, composition and method of making same”. U.S. Patent
Application 200[zasłonięte]32170, March 14, 2002.
3 Hunter K.,
Washburn R.; “Efficacy of topical antimicrobial acid and
immunostimulatory β-Glucan in Animal Models of Cutaneous Infection”,
Nevada Medical School – Applied Res. Grant, Aug. 1998.
Tauryna
To
niebiałkowy aminokwas siarkowy, występujący powszechnie w tkankach
zwierzęcych, którego największe stężenia obserwuje się w mięśniach
szkieletowych, sercu, mózgu oraz siatkówce. Tauryna może być
syntetyzowana w drodze wewnętrznych przemian organizmu z cysteiny i
metioniny ale to endogenne pochodzenie nie zaspokaja zapotrzebowania na
ten aminokwas, stąd też musi być dostarczany z pokarmem. Tauryna ze
względu na swoją budowę (grupa solfonowa a nie karboksylowa) nie tworzy
wiązań peptydowych i jest obecna w organizmie głównie w postaci wolnej.
Tauryna pełni wiele funkcji fizjologicznych. Aminokwas ten reguluje
stężenie wapnia w ustroju. Jest neuroprzekaźnikiem i neuromodulatorem
oraz odpowiada za osmoregulację, a ponadto uczestniczy w tworzeniu
kwasów żółciowych i moduluje przebieg reakcji zapalnej. Tauryna wykazuje
właściwości antyoksydacyjne chroniąc komórki mięśniowe przed szkodliwym
działaniem wolnych rodników, które powstają głównie po intensywnym i
długotrwałym wysiłku aerobowym (tlenowym)1.
1 Taurine and its potential therapeutic application
Konrad Szymański, Katarzyna Winiarska
Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
Fosforan Dipotasowy
To
substancja stabilizująca oraz wytwarzająca obojętne środowisko w
żołądku człowieka. Utrzymuje ona równowagę kwasowo-zasadową w układzie
pokarmowym zachowując się jak substancja buforująca co pozwala na lepszą
absorpcję głównie, która może zachowywać się niestabilnie w kwaśnym
odczynie żołądka.
Gluta z lini Core® zawiera również
w swoim składzie w odpowiednich dawkach najważniejsze witaminy z grupy B
( B1, B2, B6, B12, niacyna), które są niezbędne do prawidłowego
przebiegu metabolizmu białek w organizmie człowieka.
Wartości odżywcze:
Porcja: 1 Porcja/ Czubata miarka: 7 g
Ilość porcji w opakowaniu: 57
Zawartość opakowania: 400g
Witamina B1 |
0,45 mg (41% ZDS)
|
Witamina B2 |
2 mg (142% ZDS)
|
Niacyna |
10 mg (62% ZDS)
|
Witamina B6 |
1,5 mg (107% ZDS)
|
Witamina B12 |
3 µg (120% ZDS)
|
L-Glutamina |
3000 mg
|
N-acetylo-L-glutamina |
1000 mg
|
Alfaketoglutaran glutaminy |
1000 mg
|
Tauryna |
1000 mg
|
Betaglukan |
100 mg
|
% ZDS – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia
Zalecane spożycie: Zmieszaj 1 czubatą miarkę proszku (7 g) z 150 ml
wody. Pij jedną porcję przed treningiem a drugą bezpośrednio po
zakończonym wysiłku fizycznym. Nie należy przekraczać zalecanej do
spożycia dziennej porcji produktu.
Składniki: L-glutamina, N-acetylo-L-glutamina, alfaketoglutaran
glutaminy, tauryna, wodorofosforan potasu, betaglukan, aromat,
substancja słodząca (sukraloza), witaminy (amid kwasu nikotynowego,
ryboflawina, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy,
cyjanokobalamina), barwnik (żółcień pomarańczowa - możewywierać
szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci).
Uwagi: Zawiera substancję słodzącą. Nie spożywać w przypadku uczulenia
na którykolwiek składnik produktu. Produkt nie powinien być spożywany
przez kobiety w ciąży i kobiety karmiące. Suplement diety nie może być
stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Przechowywać w suchym,
chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim
nasłonecznieniem.
Odbiór osobisty
Towar mogą Państwo odebrać w naszym sklepie w Centrum Handlowym "LAND" w Warszawie (Stacja Metro Służew). Wcześniej prosimy wypełnić formularz zakupu allegro oraz wybrać opcję "odbiór osobisty".
UWAGA!
Nie wszystkie produkty oferowane na naszych aukcjach są dostępne w sklepie stacjonarnym. Czas sprowadzenia produktu z magazynu wynosi zazwyczaj 1-2 dni robocze.
Jesteśmy autoryzowanym sprzedawcą marek Under Armour, Everlast, adidas (boks, MMA, zapasy), TapouT, Manto, Bad Boy, Venum. Posiadamy największy wybór produktów Under Armour w Warszawie i okolicach.
Zapraszamy 6 dni w tygodniu:
Pon - Pt 11:00-19:00
Sobota 12:00-18:00
do góry ᐃ