Suplement sprowadzony z Anglii. Oryginalne opakowanie.
Daty ważności na opakowaniach pomiędzy: 06/2012 - 03/2013
Suplement wyprodukowany dla firmy 'EQUAZEN' przez 'VIFOR SA' - Szwajcaria
Eye q to specjalna kombinacja oleju z ryb morskich o wysokiej zawartości kwasu omega-3 EPA i oleju z wiesiołka wspomagająca funkcjonowanie oczu i mózgu.
Eye q to pierwszy oparty na naukowych dowodach, naturalny produkt bogaty w kwas omega-3 EPA
Eye q to suplement diety o unikalnym składzie, który dostarcza kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA oraz omega-6 GLA bezpośrednio do organizmu.
Najnowsze badania pokazują, że omega-3 EPA odgrywa ważniejszą rolę w funkcjonowaniu mózgu niż omega-3 DHA, a w niektórych przypadkach, DHA może częściowo hamować działanie EPA. Omega-3:
Najbardziej istotną cechą oleju z ryb morskich użytego w eye q jest fakt, że zawiera on najwyższy naturalnie dostępny stosunek EPA do DHA - 3,2;1.
Inne produkty zawierają standardowy stosunek 1,5:1 lub więcej DHA niż EPA. Omega-6:
Olej z wiesiołka jest źródłem GLA najbardziej dostępnego biologicznie. Aktywność biologiczna GLA z wiesiołka jest 7 razy większa od GLA z ogórecznika. Wiesiołek wykorzystywany przy produkcji eye q rośnie w uprawie organicznej, co zapewnia naturalny olej z gwarancją braku jakichkolwiek sztucznych środków chemicznych i pestycydów.
Badania wskazują również że kwasy tłuszczowe, dostarczane w swojej najbardziej naturalnie dostępnej formie, mają wyższą skuteczność niż formy przetworzone bądź syntetyczne. W eye q wysoki stosunek EPA do DHA jest całkowicie naturalny, a nie jest rezultatem uzyskanym przez proces koncentracji, który może pozostawić w oleju resztki chemikaliów, usunąć inne pozytywne składniki i zmienić strukturę kwasów tłuszczowych w formę syntetyczną, która nie jest tak naturalnie przyswajalna. Sardynki i sardele, z których zrobiony jest olej w eye q, pochodzą z nieskażonych oceanów południowej półkuli i w związku z tym są w minimalnym stopniu narażone na negatywny wpływ środowiska, olej w eye q jest naturalnie wolny od toksyn, co eliminuje potrzebę kolejnego procesu oczyszczania.
Niezależne badania kliniczne potwierdzają skuteczność eye q w takich problemach jak dysleksja, dyspraksja, zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość i impulsywność.
Ze względu na swój skład i wysoka jakość olejów Eye q został użyty jako preparat aktywny w badaniu klinicznym Oxford-Durham i w wielu innych badaniach.
Stał się wiodącym preparatem stosowanym w specyficznych trudnościach w uczeniu się o podłożu zaburzeń metabolizmu kwasów tłuszczowych. I z tych samych powodów bezpośrednią konsekwencją składu Eye q opartego na badaniach oraz zawierającego oleje wyjątkowej czystości jest fakt, że nie należy zakładać, iż inne preparaty zawierające kwasy tłuszczowe działają tak samo jak Eye q.
Od jakiego wieku można podawać dziecku Syrop Eye q?
Eye q ze względu na swój skład może być stosowany już od drugiego roku życia. W tym wieku EPA zaczyna być dla organizmu ważniejszy niż DHA.
Przed podaniem produktu należy skonsultować się z lekarzem.
Czego nie zawiera Syrop Eye q?
Eye q nie zawiera: • środków konserwujących • sztucznych barwników • kwasu cytrynowego • substancji słodzących (aspartam, mannitol) • kazeiny • glutenu •
Ile Syropu Eye q powinno brać moje dziecko?
Przez pierwsze 12 tygodni każde dziecko powyżej 2 lat powinno zażywać 3 łyżeczki do herbaty aby umożliwić organizmowi odbudowanie zapasów kwasów tłuszczowych. Po 12 tygodniach dzienną dawkę można zmniejszyć do dawki podtrzymującej, czyli jednej łyżeczki dziennie. •
Czy Syrop Eye q ma działania niepożądane?
Jedyne obserwowane działania niepożądane to sporadyczne przypadki luźnych stolców. Można je zminimalizować podając produkt w czasie posiłku lub zmniejszając jego jednorazową dawkę, a następnie powoli zwiększać dawkę przyzwyczajając organizm.
W jaki sposób Eye q wspomaga funkcjonowanie mózgu?
Odpowiedni kwas tłuszczowy wspomagający funkcjonowanie oczu i mózgu. Niewielu rodziców nie przejmuje się zdolnościami uczenia się swoich dzieci. Umiejętność rozumienia poleceń i przetwarzania informacji jest niezbędna do dalszego rozwoju i funkcjonowania w życiu. Ale proces może ulec zachwianiu, gdy pojawiają się specyficzne trudności w uczeniu się, takie jak dysleksja, dyspraksja, ADHD czy choroby autystyczne. Ilość przypadków tych zaburzeń stale się zwiększa i może dotyczyć nawet do 20% dzieci w Polsce. Teraz jest wiele dowodów na to, że uzupełnianie diety wybranymi długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi może w takich przypadkach okazać się pomocne. Dowody bazują na rosnącej wiedzy na temat skuteczności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKT) z rodziny omega-3 i omega-6.
Około 30% suchej masy mózgu i oka składa się z tych niezbędnych kwasów, które są dostarczane do organizmu wyłącznie przez dietę. I tu tkwi sedno problemu: w typowej nowoczesnej diecie naszych dzieci niektóre kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zostały całkiem wyeliminowane. Przemysłowe przetwarzanie naszego pożywienia aby otrzymać dłuższe terminy ważności w dużej mierze przyczyniło się do usunięcia tych składników, które nie są stabilne i podlegają utlenianiu. Teraz badania pokazują, że suplementacja diety konkretnymi długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, w formie wysokiej jakości olejów rybnych i roślinnych może przynieść prawdziwe korzyści. Badania wskazują, że niektóre kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę nie tylko w rozwoju oczu i mózgu, ale również koordynacji ruchowej, zdolności uczenia się, pamięci i koncentracji. Omega-3 EPA Omega-3 EPA jest kwasem tłuszczowym funkcyjnym i jest niezbędny przy przekazywaniu informacji między komórkami mózgowymi, z widoczną rolą w kontrolowaniu nastroju. EPA stabilizuje obecność omega-3 DHA w błonach komórek nerwowych. Przy zwiększonej obecności EPA obniża się poziom fosfolipazy A2, enzymu odpowiedzialnego za uwalnianie DHA z błon komórek nerwowych. Omega-3 DHA Omega-3 DHA jest kwasem tłuszczowym strukturalnym i kluczowym budulcem wszystkich nerwów i komórek. DHA jest niezmiernie ważny podczas ciąży i w wieku niemowlęcym kiedy powstają komórki. Omega-6 GLA Omega-6 GLA (kwas gamma-linolenowy) łatwo metabolizuje się w DGLA (kwas dihomo-gamma-linolenowy) i AA (kwas arachidonowy). Pierwszy pełni rolę przeciwzapalną, a drugi odgrywa rolę w części zakończeń nerwowych, które są odpowiedzialne za pamięć. Macierzyste kwasy tłuszczowe w rodzinach omega-3 i omega-6 to odpowiednio LNA (kwas alfa-linolenowy) i LA (kwas linolowy). LNA można znaleźć w niektórych zielonych warzywach jak również w orzechach i nasionach. LA można znaleźć w orzechach, ziarnach sezamu i słonecznika, i w większości olejów kuchennych. LA i LNA są nazywane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam je wytwarzać i niezbędnym jest dostarczanie ich organizmowi poprzez dietę.
Organizm całkowicie pozbawiony tych kwasów nie jest w stanie przeżyć. W procesie metabolizmu kwasów tłuszczowych organizm musi przekształcić macierzyste kwasy tłuszczowe w dłuższe i bardziej nienasycone odmiany - EPA, DHA i GLA. W tym procesie przemiany organizm wykorzystuje kilka enzymów, w tym D6D (delta-6-desaturazę). Braki EPA, DHA i GLA Gdy LNA i LA są dostępne w diecie, niedobory EPA, DHA i GLA w organizmie spowodowane brakiem kwasów macierzystych są mało prawdopodobne. Jednak w przypadku gdy aktywność enzymu D6D - który jest kluczowy przy przemianie LNA w EPA i DHA, a LA w GLA - jest w jakiś sposób zmniejszona lub zatrzymana, również może dojść do niedoborów w organizmie tych niezbędnych kwasów. Znany jest szereg czynników mających negatywny wpływ na aktywność enzymu D6D, w tym: wysokie spożycie alkoholu, kofeina, palenie papierosów, starzenie się organizmu, wyższy poziom cholesterolu, wyższy poziom nasyconych kwasów tłuszczowych, wysokie spożycie cukrów oraz niedobory kluczowych witamin czy minerałów, takich jak cynk i chrom. Infekcje wirusowe i cukrzyca również mogą mieć wpływ na aktywność tego enzymu.
Nawet przy zróżnicowanej diecie, bogatej w odpowiednie źródła NNKT, blok enzymatyczny powodujący spowolnienie lub wstrzymanie aktywności enzymu D6D może spowodować u człowieka niedobór EPA, DHA i GLA. Suplementy na bazie olejów rybnych, lub tłuste ryby i owoce morza, dostarczają kwasy omega-3 EPA i DHA bezpośrednio do organizmu (omijając zapotrzebowanie na D6D) i dlatego są najwygodniejszym źródłem tych niezbędnych czynników odżywczych. Porównywalnie, olej z wiesiołka jest doskonałym źródłem kwasu omega-6 GLA. Najlepsze wyniki badań są osiągane przy wysokiej jakości olejach, które dostarczają wymienione tu kwasy tłuszczowe bezpośrednio do organizmu, w szczególności EPA.
Podsumowując można powiedzieć, że niedobory EPA, DHA i GLA w organizmie mogą wystąpić zarówno w wyniku braku lub zbyt małej ilości odpowiednich macierzystych kwasów tłuszczowych w diecie, jak i upośledzenia funkcjonowania enzymu D6D. Dlatego tak istotne jest dostarczanie EPA, DHA i GLA w odpowiednich proporcjach w wysokiej jakości preparatach, co pozwoli uzupełnić ich niedobory. Mózg i paradoks kwasów tłuszczowych W ostatnich latach w wielu badaniach dowiedziono, że u niektórych osób w tkankach mózgowych znajdują się mniejsze ilości kwasów DHA i AA. Osoby te cierpiały na dysleksję, dyspraksję, ADHD, autyzm, depresję czy schizofrenię. Ponieważ DHA jest najpowszechniej występującym wielonienasyconym kwasem w mózgu naukowcy myśleli, że suplementacja olejami z większą zawartością DHA powinna przynieść poprawę. Badania najpierw nad depresją, a później schizofrenią pokazały, że tak nie jest. Okazało się, że większa zawartość EPA jest ważniejsza. EPA może być przekształcany w DHA, EPA chroni też przed uwalnianiem DHA z błon komórek nerwowych mózgu. To nazywamy paradoksem kwasów tłuszczowych w mózgu. Wyjaśnia to fakt, że za niedoborami leży nie tylko mniejsza podaż i produkcja DHA i AA, ale również ich uwalnianie z błon komórek nerwowych. Działanie kwasu eikozapentaenowego EPA Organizm ludzki średnio składa się z 50 bilionów komórek, a każda z nich jest jak miniaturowa fabryka przetwarzająca składniki odżywcze w ciągłym procesie odbudowywania. Strukturalne ściany komórek są zbudowane z kwasów tłuszczowych, a w przypadku mózgu minimum 20% jest zbudowane z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wiemy, że DHA i AA są niezbędne dla struktury błon komórkowych, a EPA odgrywa kilka aktywnych ról.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Liquid per daily intake: 5ml RDA
Ingredients:
Hi-EPA fish oil, Evening Primrose Oil, Natural Vitamin E (as d-alpha tocopherol, from IP soya).
Ingredient | Information |
Fish Oil (omega-3) |
736mg |
Eicsapentaenoic Acid (EPA) |
186mg |
Docosahexaaenoic Acid (DHA) |
58mg |
Evening Primrose Oil (omega-6) |
184g |
Gamma Linolenic Acid (GLA) |
20mg |
Natural Vitamin E |
10.8mg∞TE+3 |
3 EU recommended daily allowance: 108% RDA. +∞TE = d-alpha tocopherol
INFORMACJE DODATKOWE:
**** WYSTAWIAMY RACHUNKU IMIENNE LUB NA FUNDACJE ****
(Tylko wersja elektroniczna rachunku - bezpłatna !!! Wersja papierowa wysyłana z siedziby naszej firmy to koszt 5 zł brutto !!!)
Przy zakupie większej ilości proszę o kontakt mailowy w celu ustalenia kosztów przesyłki !!! Nie ma opcji: przesyłka pobraniowa !!!