Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych
Wskazania:
- Ostre/przewlekłe zapalenie żołądka i jelit - Stany zapalne jelit (IBD) - Nadmierny rozrost flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) - Krótkotrwałe, niespecyficzne biegunki - Zapalenie okrężnicy - Niewłaściwe postępowanie dietetyczne - Zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki - Choroby pasożytnicze - Zapalenie trzustki i stany po zapaleniu trzustki - Hiperlipidemia - Rozszerzenie przestrzeni chłonnych błony śluzowej jelit (lymphangiectasia) - Enteropatie biatkogubne - Zaparcia - Upośledzone wchłanianie / upośledzone trawienie
Przeciwwskazania:
- Faza wzrostu - Ciąża - Laktacja
Działanie dietetyczne
■ FOS (fruktooligosacharydy) ■ Wspomagają rozwój pożytecznych bakterii jelitowych i redukcję flory patogennej ■ MOS (mannanooligosacharydy) ■ Wspomagają usuwanie bakterii patogennych i zapobiegają ich adhezji do ścian jelit ■ Pulpa buraczana ■ Poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspomaga procesy odnowy nabłonka jelitowego ■ Wysoce strawne składniki. Obniżona zawartość tłuszczu ■ Zwiększają wchłanianie substancji odżywczych i zmniejszają ryzyko wystąpienia biegunki ■ Optymalna proporcja kwasów tłuszczowych Omega-6 : Omega-3 w przedziale 5-10: 1 ■ Obniża poziom mediatorów procesu zapalnego. Poprawia stan skóry i okrywy włosowej
Składniki:
DIETA SUCHA: śruta kukurydziana, mąka ryżowa, mączka z kurcząt, mięso z kurcząt, mączka rybna, suszona pulpa buraczana, mięso z kurcząt wstępnie trawione enzymami, tłuszcz zwierzęcy, suszone cate jaja, suszone drożdże piwne, fosforan dwuwap-niowy, fruktooligosacharydy (FOS), chlorek potasu, siemię lniane, DL-metionina. mięso z kurcząt, mięso z ryb morskich, mąka ryżowa, śruta kukurydziana,