Opis książki:
Czytelnik znajdzie SKUTECZNE PODPOWIEDZI, między innymi: jak sobie poradzić z różnicami kulturowymi (np. w których krajach nie warto się spóźniać na proszone przyjęcia, a w których jest to przyjętym zwyczajem; gdzie nie używa się tytułów rodowych ani szlacheckich, a gdzie wyłącznie tytułów naukowych lub związanych z zawodem; gdzie nie jest praktykowane podawanie ręki na powitanie) prosty sposób na zapamiętanie, które wina pasują do których potraw - i wiele innych złotych zasad gwarantujących udane przyjęcie, nie tylko biznesowe ?ustąp, aby zwyciężyć" - kilka cennych rad przydatnych w negocjacji jak budować autorytet swój i zespołu Jesteśmy w Unii Europejskiej, należymy do wielkiej rodziny krajów europejskich. Podróżujemy bez wiz, paszportów i ograniczeń formalnych - granic. Polscy biznesmeni, finansiści i przedsiębiorcy włączyli się aktywnie do europejskiej gospodarki, jej struktur i organizacji międzynarodowych. Wielu z nich osiągnęło status i autorytet międzynarodowy, zajmując kierownicze stanowiska w instytucjach finansowych. Chcąc aktywnie uczestniczyć w działalności gospodarczej czy biznesowej, zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej, warto poznać, jakim wymaganiom powinien sprostać dobry menedżer. Podręcznik, którego autorem jest były dyplomata i wieloletni pracownik MSZ, obecnie wykładowca w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie, może okazać się przydatny osobom przygotowującym się do pracy, młodym polskim biznesmenom, przyszłym menedżerom. Podanych jest w nim wiele cennych rad i wskazówek, opartych na własnych doświadczeniach i bogatej literaturze traktującej o etykiecie (savoir-vivre) w biznesie. Czytelnik znajdzie w książce wskazówki, jak budować autorytet swój i zespołu, a także jak ułożyć relacje przełożony-podwładny w miejscu pracy. Dzięki niej będzie mógł się zapoznać z podstawowymi regułami obowiązującymi podczas rozmów biznesowych, prezentacji oraz w korespondencji urzędowej. Podręcznik podpowiada, jak rozmawiać, by osiągnąć kompromis i pozyskać partnera. Przygotowując się do wyjazdu za granicę, warto poznać protokół obowiązujący na konferencjach międzynarodowych, a w kontaktach z cudzoziemcami - pamiętać o różnicy zachowań charakterystycznych dla różnych kultur i krajów. Poznanie tradycji i miejscowych obyczajów kraju pobytu ułatwia kontakty z ich przedstawicielami, naszymi partnerami biznesowymi. Podręcznik, w zamyśle autora, jest adresowany do biznesmenów, przyszłych menedżerów i działaczy gospodarczych, rozpoczynających swoją karierę zawodową. Przestrzeganie etykiety i obowiązujących form zachowania, zarówno w kontaktach służbowych, jak i towarzyskich, podczas wizyt, spotkań czy przyjęć oficjalnych, jest niezbędne, jeśli chcemy być akceptowani przez środowisko. Savoir-vivre to sztuka życia, znajomość obyczajów i form towarzyskich, umiejętność postępowania i radzenia sobie w różnych trudnych sytuacjach. Poznanie tych zasad sprawi, że nie będziemy uciążliwymi partnerami dla otoczenia.
Wprowadzenie I. Jak budować autorytet swój i zespołu Wymagania stawiane szefowi. Zasady postępowania we współpracy i kontaktach z podwładnymi. Organizacja pracy zespołu, prowadzenie narad. Jak oceniać pracownika II. Sekretariat i zasady korespondencji urzędowej Funkcje sekretariatu. Wymagania stawiane sekretarce/asystentce. Korespondencja urzędowa: zasady prowadzenia, forma, język. Telefon, poczta elektroniczna, wizytówki III. Wizyta w biurze - jak w rozmowie budować porozumienie Wizyta gościa, delegacji w biurze. Protokół i zachowanie przy stole rozmów. Wiarygodność w rozmowie. Poszukiwanie porozumienia. Podpisywanie umów, reguła ?alternatu" IV. Kontakty międzynarodowe i uczestnictwo w konferencji Przygotowanie wyjazdu za granicę. Uczestnictwo w konferencji międzynarodowej, obowiązujący protokół i zwyczaje. Kontakty z cudzoziemcami z uwzględnieniem różnic kulturowych V. Dobre obyczaje w różnych sytuacjach Powitanie, prezentacja, pierwszy kontakt, nawiązanie rozmowy. Wizyta w domu. Udział w spotkaniach towarzyskich. Kobieta menedżer. Etykieta ubioru. Savoir-vivre: na wakacjach i w podróży VI. Przyjęcia oficjalne i towarzyskie Rodzaje przyjęć i ich charakterystyka. Bizneslunch. Formy zaproszeń. Protokół przy stole, obowiązki gospodarza przyjęcia i gości. Zasady rozsadzania gości przy stole. Układanie menu i dobór napojów VII. Co warto wiedzieć o winach i innych szlachetnych trunkach Wina: rodzaje i gatunki, kraje produkujące wina, rozpoznawanie jakości. Szampan, koniak, whisky: rodzaje i gatunki. Wódki Uwagi końcowe Literatura Wzory kart zaproszeniowych Przykłady menu
|