Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Etyczne i społeczne konsekwencje osiągnięć... NOWA

19-06-2014, 12:39
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 14 zł     
Użytkownik phkowalska
numer aukcji: 4258553888
Miejscowość Siemiatycze
Wyświetleń: 3   
Koniec: 19-06-2014 11:54:02

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2013
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Etyczne i społeczne konsekwencje osiągnięć nowoczesnej biotechnologii


Autor: Cynk Karolina


Wydawnictwo: Uniwersytet Rzeszowski

ISBN:[zasłonięte]978-8338-867-3
Format: 16x23cm
Liczba stron: 140
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2013 r.

Spis treści:

Wstęp



Rozdział 1. Modyfikacje genetyczne organizmów żywych

Uwagi wstępne

1. Komórka jako układ biologiczny

2. Struktura cząsteczki DNA, kod genetyczny

3. Cząsteczka RNA i jej rodzaje

4. Zasadnicze założenia myśli ewolucyjnej

5. Inżynieria genetyczna jako technika służąca wyposażaniu organizmów w nowe cechy

6. Zastosowanie genetycznie zmodyfikowanych mikroorganizmów

7. Zastosowanie genetycznie zmodyfikowanych roślin



Rozdział 2. Wybrane zagadnienia z zakresu nauk o kulturze

Uwagi wstępne

1. Etyka i moralność

1.1. Podstawowe pojęcia

1.2. Utylitaryzm

1.3. Deontologizm

2. Podstawowe założenia paradygmatu systemu światowego I. Wallersteina



Rozdział 3. Moralna refleksja na temat inżynierii genetycznej i działań polegających na wytwarzaniu transgenicznych organizmów

Uwagi wstępne

1. Zastrzeżenia moralne wobec stosowania technik genetycznych

2. Etyczne implikacje wynikające z tworzenia zmodyfikowanych genetycznie mikroorganizmów

2.1. Następstwa stosowania insuliny produkowanej przez drobnoustroje

2.2. Efekty przyjmowania ludzkiego hormonu wzrostu wytwarzanego przez mikroby

2.3. Skutki wytwarzania genetycznie zmodyfikowanej żywności

2.4. Następstwa stosowania transgenicznych mikroorganizmów w rolnictwie

2.5. Konsekwencje wykorzystywania drobnoustrojów w ochronie środowiska przyrodniczego

3. Konsekwencje wynikające z produkcji roślin transgenicznych

3.1. Skutki wytwarzania pomidorów o przedłużonej trwałości

3.2. Następstwa uprawiania roślin odpornych na herbicydy i szkodniki

3.3. Efekty wytwarzania ryżu o zwiększonej wartości odżywczej

3.4. Skutki produkcji szczepionek w roślinach i roślin uprawnych odpornych na stresy środowiskowe



Rozdział 4. Genetycznie modyfikowane organizmy w opinii społeczeństwa

Uwagi wstępne

1. Produkcja roślin transgenicznych na świecie

2. Społeczne postrzeganie różnych zastosowań transgenicznych organizmów

2.1. Kontekst ogólnoświatowy

2.2. Badania realizowane przez TNS OBOP

2.3. Badania zrealizowane przez Martin&Jacob

3. Debata publiczna dotycząca inżynierii genetycznej i organizmów transgenicznych



Wnioski końcowe


Bibliografia