Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Etyczne i społeczne konsekwencje... [nowa]

21-06-2014, 5:49
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 16.30 zł     
Użytkownik ksieg-inter_pl
numer aukcji: 4263925298
Miejscowość Warszawa
Zostało sztuk: 4    Wyświetleń: 3   
Koniec: 21-06-2014 05:57:39

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest:

Etyczne i społeczne konsekwencje osiągnięć nowoczesnej biotechnologii

Karolina Cynk

Dane:
  • ISBN:[zasłonięte]978-8338-867-3
  • liczba stron: 140
  • okładka: miękka
  • wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego
  • wymiary: 176 x 250 mm
  • Rok wydania: 2013
  • Stan produktu: nowy, nieużywany



  • Opis książki:


    Wstęp
    Rozdział 1. Modyfikacje genetyczne organizmów żywych
    Uwagi wstępne
    1. Komórka jako układ biologiczny
    2. Struktura cząsteczki DNA, kod genetyczny
    3. Cząsteczka RNA i jej rodzaje
    4. Zasadnicze założenia myśli ewolucyjnej
    5. Inżynieria genetyczna jako technika służąca wyposażaniu organizmów w nowe cechy
    6. Zastosowanie genetycznie zmodyfikowanych mikroorganizmów
    7. Zastosowanie genetycznie zmodyfikowanych roślin
    Rozdział 2. Wybrane zagadnienia z zakresu nauk o kulturze
    Uwagi wstępne
    1. Etyka i moralność
    1.1. Podstawowe pojęcia
    1.2. Utylitaryzm
    1.3. Deontologizm
    2. Podstawowe założenia paradygmatu systemu światowego I. Wallersteina
    Rozdział 3. Moralna refleksja na temat inżynierii genetycznej i działań polegających na wytwarzaniu transgenicznych organizmów
    Uwagi wstępne
    1. Zastrzeżenia moralne wobec stosowania technik genetycznych
    2. Etyczne implikacje wynikające z tworzenia zmodyfikowanych genetycznie mikroorganizmów
    2.1. Następstwa stosowania insuliny produkowanej przez drobnoustroje
    2.2. Efekty przyjmowania ludzkiego hormonu wzrostu wytwarzanego przez mikroby
    2.3. Skutki wytwarzania genetycznie zmodyfikowanej żywności
    2.4. Następstwa stosowania transgenicznych mikroorganizmów w rolnictwie
    2.5. Konsekwencje wykorzystywania drobnoustrojów w ochronie środowiska przyrodniczego
    3. Konsekwencje wynikające z produkcji roślin transgenicznych
    3.1. Skutki wytwarzania pomidorów o przedłużonej trwałości
    3.2. Następstwa uprawiania roślin odpornych na herbicydy i szkodniki
    3.3. Efekty wytwarzania ryżu o zwiększonej wartości odżywczej
    3.4. Skutki produkcji szczepionek w roślinach i roślin uprawnych odpornych na stresy środowiskowe
    Rozdział 4. Genetycznie modyfikowane organizmy w opinii społeczeństwa
    Uwagi wstępne
    1. Produkcja roślin transgenicznych na świecie
    2. Społeczne postrzeganie różnych zastosowań transgenicznych organizmów
    2.1. Kontekst ogólnoświatowy
    2.2. Badania realizowane przez TNS OBOP
    2.3. Badania zrealizowane przez Martin&Jacob
    3. Debata publiczna dotycząca inżynierii genetycznej i organizmów transgenicznych
    Wnioski końcowe
    Bibliografia

    Przed zakupem zapoznaj się ze stroną o mnie

    Zobacz nasze pozostałe aukcje

    Dodaj nas do ulubionych sprzedawców

    Zapraszamy serdecznie.