KATEGORIE






Estragon suszony
waga netto 30g
Estragon (artemisia dracunculus)
Dracunculus znaczy po łacinie „mały smok” - niegdyś uważano, że estragon pomaga nie tylko na ukąszenia smoków, ale także wszystkich węży. Dzisiaj jego unikatowy, wyborny, pikantny smak jest klasyczną przyprawą w kuchni francuskiej.
W MEDYCYNIE: Obecnie estragon jest częściej wykorzystywany do celów kulinarnych niż leczniczych. Jego olejek eteryczny zawiera składniki podobne do anyżku, używanego w dolegliwościach układu trawiennego. Był również wykorzystywany do pobudzania apetytu. W niektórych krajach estragon zalecano dawniej przy cukrzycy,a obecne badania wydają się potwierdzać to zastosowanie.
W KUCHNI: Zapach estragonu szybko dominuje potrawę, więc należy go używać z wyczuciem. Głównie stosowany do przyprawiania sosów, marynat i gotowanych potraw. Pasuje do ryb i mięczaków, indyka, kurczaka, dziczyzny, cielęciny i jajek. Dodawany jest również do dressingu do sałatek, do musztardy, sosu ravigote i beszamelu, sosu zielonego i majonezu.
Przepis z zastosowaniem estragonu:
SOS RAVIGOTE:
100 ml oliwy z oliwek
2 małe cebule
3 łyżki octu winnego
1 łyżka posiekanych kaparów
1 łyżeczka trybuli ogrodowej
1 łyżeczka szczypiorku
1 łyżeczka estragonu
sól i pieprz do smaku
Obraną cebulę drobno posiekać, dodać oliwę i pozostałe składniki. Przyprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Przed podaniem wymieszać. Można podawać do gotowanej lub pieczonej ryby, drobiu, jaj lub mięs w galarecie i pasztetów.