Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Estragon suszony zioła przyprawy bez chemii 30g

17-05-2014, 15:54
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.80 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 1.80 zł     
Użytkownik Wyspy_Korzenne
numer aukcji: 4162268346
Miejscowość Wołow
Licytowało: 1    Wyświetleń: 6   
Koniec: 17-05-2014 14:34:26
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Wyspy Korzenne

Dane kontaktowe
  • Telefon: 607 [zasłonięte] 415
  • E-mail: [zasłonięte]@gmail.com
  • Gadu-gadu: [zasłonięte]33144
Przebieg realizacji zamówienia

Wysyłka 24h od dnia zaksięgowania wpłaty lub zlecenia płatności poprzez PayU

 

  Opcje

 wysyłki

  • Poczta Polska
  • Koszt wysyłki 1-5szt:
  • 4,50zł list polecony ekonomiczny
  •   5 złlist polecony priorytetowy
  • Koszt wysyłki 6-30szt:
  • 9,50 zł  paczka ekonomiczna
  • 11,00 zł paczka priorytetowa
  • Kurier
  • 15złprzedpłata  
  • Wysyłka GRATIS przy zakupach za min. 150zł

KATEGORIE

 

 

Estragon suszony

waga netto 30g

 

 

Estragon (artemisia dracunculus)

Dracunculus znaczy po łacinie „mały smok” - niegdyś uważano, że estragon pomaga nie tylko na ukąszenia smoków, ale także wszystkich węży. Dzisiaj jego unikatowy, wyborny, pikantny smak jest klasyczną przyprawą w kuchni francuskiej.

W MEDYCYNIE: Obecnie estragon jest częściej wykorzystywany do celów kulinarnych niż leczniczych. Jego olejek eteryczny zawiera składniki podobne do anyżku, używanego w dolegliwościach układu trawiennego. Był również wykorzystywany do pobudzania apetytu. W niektórych krajach estragon zalecano dawniej przy cukrzycy,a obecne badania wydają się potwierdzać to zastosowanie.

W KUCHNI: Zapach estragonu szybko dominuje potrawę, więc należy go używać z wyczuciem. Głównie stosowany do przyprawiania sosów, marynat i gotowanych potraw. Pasuje do ryb i mięczaków, indyka, kurczaka, dziczyzny, cielęciny i jajek. Dodawany jest również do dressingu do sałatek, do musztardy, sosu ravigote i beszamelu, sosu zielonego i majonezu.

 

Przepis z zastosowaniem estragonu:

SOS RAVIGOTE:

 

  100 ml oliwy z oliwek

2 małe cebule

3 łyżki octu winnego

1 łyżka posiekanych kaparów

1 łyżeczka trybuli ogrodowej

1 łyżeczka szczypiorku

1 łyżeczka estragonu

sól i pieprz do smaku

 

Obraną cebulę drobno posiekać, dodać oliwę i pozostałe składniki. Przyprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Przed podaniem wymieszać. Można podawać do gotowanej lub pieczonej ryby, drobiu, jaj lub mięs w galarecie i pasztetów.