Mrozodporna bylina należąca do rodziny Asteraceae.
Pochodzi z Azji, południowo-wschodniej Europy i Ameryki
Północnej, najczęściej występuje na glebach suchych, ale nie
pustynnych. Dorasta do ok. 120 cm wysokości, ma cienkie,
rozgałęzione łodygi i lancetowate, błyszczące liście. Kwiaty
są małe, koloru żółtego lub zielonkawo-żółtego, kwitnie od lipca
do października. Roślina jest uprawiana dla aromatycznych
liści używanych jako przyprawa. Dawniej uważano
(po serpentynowatym kształcie korzenia) że roślina może
leczyć ukąszenia jadowitych zwierząt. Od greckiego słowa
drakon (smok) i arabskiego tarkhum (mały smok) wzieła się
łacińska nazwa dracunculus i angielska tarragon.
Jest to bardzo łatwa w uprawie roślina, wymaga słonecznego,
ciepłego miejsca i żyznej, przepuszczalnej, niezbyt wilgotnej
gleby. Przed zimą należy ją ścinać tuż przy ziemi i okrywać
kopcem piasku oraz słomą, gałęziami lub liśćmi. Najłatwiej
rozmnaża się ją przez podział ukorzenionych kłączy
wykopanych wiosną. Nie wymaga specjalnej pielęgnacji,
wystarczy ją odchwaszczać i podlewać w razie suszy.
Surowiec zbiera się po roku od posadzenia, zanim rośliny
zaczną kwitnąć. Należy suszyć gałezie powiązane w pęczki
w zacienionym, ciepłym i przewiewnym miejscu.
Suszone liście należy przechowywać w hermetycznych
pojemnikach. Liście mogą być również zamrażane.
Estragonu nie należy gotować.
Poprawia on smak niesłonych potraw, z tego względu jest
stosowany w diecie bezsolnej. Świeże, zgniecione gałązki dodaje
się do octu lub oliwy dla ich aromatyzacji. Liście estragonu
są wykorzystywane świeże lub suszone do przyprawiania
lasagne, potraw z ryżu, sałatek, sosów, musztardy, majonezu,
zup, grzybów, warzyw i przetworów (korniszonów, kiszonych
ogórków i kapusty, marynowanych pomidorów i gruszek).
Jest jednym z czterech podstawowych ziół w kuchni francuskiej.
Liście są również wykorzystywane do wytwarzania likieru
estragonowego, specjalności Prowansji. Używane do nadania
smaku popularnemu gazowanemu napojowi Tarhun
produkowanemu w Azerbejdżanie, Armenii i Gruzji. W Słowenii
jest używany jako przyprawa do tradycyjnego słodkiego ciasta
o nazwie potica. Na Węgrzech liśćmi często przyprawia się rosół.
Liście zawierają minerały i witaminy A i C.
Właściwości: działa lekko moczopędnie, antyseptycznie, wzmaga
wydzielanie soków trawiennych i łagodzi problemy trawienne,
uzupełnia braki witamin, normalizuje funkcje gruczołów
wydzielania wewnętrznego (zwłaszcza seksualnych).
Napar z korzenia tradycyjnie stosuje sie na ból gardła, a napar
z liści na pobudzenie apetytu, wzmocnienie organizmu
i problemy trawienne. Żucie liści zmniejsza wrażliwość kubków
smakowych i może być pomocne przy przyjmowaniu
np. gorzkiego lekarstwa. Estragon jest stosowany w kosmetykach
do pielęgnacji skóry szyi. Olejek estragonowy łagodzi objawy
reumatyzmu i skurcze mięśni.
Cena za sztukę na Kup Teraz
dotyczy ponad 100 nasion.
H I S T O R I A P R Z E D M I O T U witaminy wzmacniające zwiększa apetyt u pokarmowy jelita żołądek reumatyzm prob. trawienne bylina wieloletnia mrozodporne ogrodowa w donicy na balkon roślina zielna przyprawa zioła aromatyczne jadalne kwiaty zone 5 zone 6 zone 7 zone 8