Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Estragon 30 g

12-05-2014, 9:01
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.10 zł     
Użytkownik sklepnazdrowiepl
numer aukcji: 4146677075
Miejscowość Wrocław
Wyświetleń: 10   
Koniec: 12-05-2014, 8:41
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

505 [zasłonięte] 914
(10-14)
[zasłonięte]@wp.pl

Koszt wysyłki kurierskiej do 30kg
Przelew - 13 zł
Pobranie - 16 zł

Przelew - 7,99zł


Kurier48
do 30kg - 9,99zł
pobranie  12,99 zł

Kupując na kilku naszych aukcjach, za wysyłkę płacisz tylko raz!

Przy zakupie powyżej 250 zł przesyłka kurierska gratis



20 1020 [zasłonięte] 5[zasłonięte]2260002 [zasłonięte] 030789
1. Towary sprzedawane przez Nas są nowe, w 100% oryginalne.
2. Do każdego zakupionego produktu dołączamy paragon lub na życzenie klienta fakturę vat.
3. Po licytacji poinformuj nas o preferowanym sposobie płatności (wpłata na konto lub wysyłka za pobraniem).
4. Dokonując przelewu za zakupiony towar prosimy w tytule wpisać nick z allegro.
5. Pełny regulamin dostępny jest w zakładce " O mnie".

Estragon, Nifares 30 g


Estragon jest powszechnie znaną rośliną przyprawową. Pierwotna nazwa byliny wywodzi się z łacińskiego słowa draco (wąż),Estragon - to przyprawa stosowana do licznych dań i dodatków, takich jak: omlet z zieleniną, sosy (ravigote, gribiche, lyoński) duszona marchewka (zioło należy dodać do jarzyny pod koniec duszenia), makrele duszone w sosie pomidorowym (suszony estragon dodaje się do sosu), jajecznica na zimno z majonezem, posypywana posiekanymi listkami zioła, kura pieczona nadziewana zielonym estragonem. Świeżym estragonem przyprawiane są również sosy cytrynowy (dodawany do jaj na twardo), tatarski (do ryb, pieczeni wieprzowej na zimno, jaj w koszulkach), remulade (do ryb, jaj na półtwardo, podrobów na zimno), czy surówki wieloskładnikowe, jabłka nadziewane szynką, omlety zapiekane z pomidorami, befsztyki tatarskie, turnedo z polędwicy wołowej, ozory cielęce z pomidorami, kalafiory z korniszonami, gotowane cukinie i pory. Estragonem zachwycają się także zwolennicy kuchni dietetycznej. Sieka się go do potraw, zazwyczaj łącznie z nacią pietruszki i szczypiorkiem, a niekiedy również z trybulą ogrodową. Współczesne paryskie kompendium wiedzy gastronomicznej - "Noceau Larousse Gastronomiqe" podaje między innymi przepisy dotyczące utrwalania ziela estragonowego, prawie nie znane w naszym kraju: konserwa z estragonu - to pasteryzowane w hermetycznych butelkach świeże ziele rośliny, poddane uprzednio zblanszowaniu. Tak przygotowane ziele można przechowywać przez długi czas bez pogorszenia jego walorów smakowych. Utrwalanie przyprawy w occie polega na zalaniu octem małych gałązek rośliny w niewielkich butelkach i szczelnym ich zamknięciu; po wyjęciu z octu można je dodawać do mało wyrazistych zup oraz sosów - należy się jednak liczyć ze zmianą oryginalnego smaku i zapachu estragonu. Hanna Enderlein, autorka popularnej w Niemczech książki kucharskiej pt. "Unser grosses Kochbuch" proponuje natomiast zastosowanie świeżych liści estragonu do przyprawiania cynadrów w śmietanie i majonezu ziołowego. Susz estragonowy polecany jest przez autorkę do zestawu przypraw polepszających walory smakowe duszonych kurcząt. Zioło używane jest też przez kucharzy greckich, włoskich i hiszpańskich. Wchodzi ono w skład m.in. sałatki nicejskiej (rybno - warzywno - ziołowej), sosu tzatziki oraz kur gotowanych na białym winie. Estragon, zarówno w stanie świeżym, jak i suszonym, jest popularną przyprawą także na Węgrzech, gdzie stosowany jest podobnie jak nać pietruszki. Młody estragon dodaje się ponadto do warzyw konserwowanych w zalewie octowej (ogórki, cebula), dla zachowania ich jędrności. Podobną rolę pełni on w kwaszonych ogórkach i papryce.

Skład: estragon 100%


{photo1_b}
{photo2_b}
{photo3_b}