Opis przedmiotu
Witam na mojej aukcji!
Przedmiotem sprzedaży jest:
Estragon 30 g
Estragon jest powszechnie znaną rośliną przyprawową. Pierwotna nazwa byliny wywodzi się z łacińskiego słowa draco (wąż),Estragon - to przyprawa stosowana do licznych dań i dodatków, takich jak: omlet z zieleniną, sosy (ravigote, gribiche, lyoński) duszona marchewka (zioło należy dodać do jarzyny pod koniec duszenia), makrele duszone w sosie pomidorowym (suszony estragon dodaje się do sosu), jajecznica na zimno z majonezem, posypywana posiekanymi listkami zioła, kura pieczona nadziewana zielonym estragonem. Świeżym estragonem przyprawiane są również sosy cytrynowy (dodawany do jaj na twardo), tatarski (do ryb, pieczeni wieprzowej na zimno, jaj w koszulkach), remulade (do ryb, jaj na półtwardo, podrobów na zimno), czy surówki wieloskładnikowe, jabłka nadziewane szynką, omlety zapiekane z pomidorami, befsztyki tatarskie, turnedo z polędwicy wołowej, ozory cielęce z pomidorami, kalafiory z korniszonami, gotowane cukinie i pory. Estragonem zachwycają się także zwolennicy kuchni dietetycznej. Sieka się go do potraw, zazwyczaj łącznie z nacią pietruszki i szczypiorkiem, a niekiedy również z trybulą ogrodową. Współczesne paryskie kompendium wiedzy gastronomicznej - "Noceau Larousse Gastronomiqe" podaje między innymi przepisy dotyczące utrwalania ziela estragonowego, prawie nie znane w naszym kraju: konserwa z estragonu - to pasteryzowane w hermetycznych butelkach świeże ziele rośliny, poddane uprzednio zblanszowaniu. Tak przygotowane ziele można przechowywać przez długi czas bez pogorszenia jego walorów smakowych. Utrwalanie przyprawy w occie polega na zalaniu octem małych gałązek rośliny w niewielkich butelkach i szczelnym ich zamknięciu; po wyjęciu z octu można je dodawać do mało wyrazistych zup oraz sosów - należy się jednak liczyć ze zmianą oryginalnego smaku i zapachu estragonu. Hanna Enderlein, autorka popularnej w Niemczech książki kucharskiej pt. "Unser grosses Kochbuch" proponuje natomiast zastosowanie świeżych liści estragonu do przyprawiania cynadrów w śmietanie i majonezu ziołowego. Susz estragonowy polecany jest przez autorkę do zestawu przypraw polepszających walory smakowe duszonych kurcząt. Zioło używane jest też przez kucharzy greckich, włoskich i hiszpańskich. Wchodzi ono w skład m.in. sałatki nicejskiej (rybno - warzywno - ziołowej), sosu tzatziki oraz kur gotowanych na białym winie. Estragon, zarówno w stanie świeżym, jak i suszonym, jest popularną przyprawą także na Węgrzech, gdzie stosowany jest podobnie jak nać pietruszki. Młody estragon dodaje się ponadto do warzyw konserwowanych w zalewie octowej (ogórki, cebula), dla zachowania ich jędrności. Podobną rolę pełni on w kwaszonych ogórkach i papryce.
Skład: estragon 100%
Waga: 30g.
Informacje dodatkowe:
Zapraszam na inne moje aukcje!
|
O SKLEPIE
Sklep ze zdrową, ekologiczną żywnością, gdzie każdy dbający o zdrowie znajdzie coś dla siebie. Posiadamy najlepszą i najtańszą na rynku zdrową żywność! W ofercie posiadamy również: kosmetyki naturalne, suplementy diety i inne.
Koszt Wysyłki aukcji
Przelew na konto
Paczka pocztowa
1 - 10 szt - 10 zł
List polecony ekonomiczny
1 szt -4zł
2- 3szt - 4,5zł
4-8szt 5 zł
Przesyłka kurierska: 18 zł
Przesyłka pobraniowa
1-8 szt- 11,50 zł
Przesyłka kurierska: 22 zł
Do priorytetu proszę doliczyć 2 zł..
Koszt Wysyłki
W przypadku zamówienia większej ilości sztuk lub zakupów na innych naszych aukcjach i wyboru przesyłki Pocztą polską koszt przesyłki zmienia się w zależności od wagi.
Szczegółowy cennik sklepu wysyłki Pocztą Polską:
List polecony ekonom.
0,1g-0,49g=4zł
0,5g-0,99g =4,5zł
100g-299g =5 zł
300g-400 g=5,5zł
401g-499g=6zł
500g-999g=8zł
1kg-1,8kg=10 zł
Paczka pocztowa ekon.
0,1kg-0,9 kg = 10 zł
1kg-1,9kg=12zł
2kg-4,9kg=14zł
5kg-9,9kg=18zł
10kg-14,9kg-21zł
Przesyłka pobraniowa
0,1kg-0,4 kg = 11,50 zł
0,5kg-0,9kg=13zł
1kg-1,9kg=15zł
2kg-4,9kg=17zł
5kg-9,9kg=22,50
10kg-14,9kg-27zł
Cena za przesyłkę kurierską do 30 kg jest stała.
Zamówienie na kwotę powyżej 200 zł to przesyłka kurierska gratis!!
(więcej na stronie o mnie)
Kontakt
[zasłonięte]@wp.pl
tel. 505-[zasłonięte]-914
|