Estragon (Artemisia dracunculus)
Estragon to przyprawa stosowana do licznych dań i dodatków, takich jak omlety zapiekane z pomidorami,
sosy (Ravigote, Bernaise, szczawiowo - estragonowy, Gribiche, Lyoński, cytrynowy dodawany
do jaj na twardo, tatarski do ryb, pieczeni wieprzowej na zimno, jaj w koszulkach, Remulade
(do ryb, jaj na półtwardo, podrobów na zimno, duszona marchewka z estragonem
(zioło należy dodać do jarzyny pod koniec duszenia), makrele duszone w sosie pomidorowym
(suszony estragon dodaje się do sosu), jajecznica na zimno z majonezem, posypywana posiekanymi
listkami zioła, kura pieczona nadziewana zielonym estragonem, surówki wieloskładnikowe,
jabłka nadziewane szynką, befsztyki tatarskie, ozory cielęce z pomidorami,
kalafiory z korniszonami, gotowane cukinie i pory. Słowo dracunculus pochodzi od łacińskiego wyrazu
draco i greckiego drakoon, gdyż w Średniowieczu rośliny tej używano do odstraszania
różnych bestii i potworów. Estragon jest także podstawowym składnikiem różnych mieszanek smakowych,
np. ziół prowansalskich, bouquet garni.
Estragon należy dodawać z rozwagą, by nie zdominował smaku potrawy i zagłuszył innych przypraw.
Jeśli dodajemy przyprawę podczas gotowania dania, najlepiej jest wsypać ją pod koniec gotowania,
bowiem wysoka temperatura zabija jej smak. W historii lekarskie opinie o tym gatunku
były bardzo pozytywne. Twierdzono mianowicie, iż estragon powoduje czyszczenie krwi,
leczenie szkorbutu, zalecano go też na poprawienie apetytu i perystaltyki jelit. Stwierdzono również
jego działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwszkorbutowe i przeciwskurczowe.
Jako przyprawę leczniczą zaleca się też stosować zioło szczególnie w dietach z ograniczeniem soli
(choroby nerek). Estragon był używany przez starożytnych Greków w przypadku bólów zębów,
w Średniowieczu leczono nim ukąszenia wężów. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Polecany jest osobom
cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm. Najkorzystniejszy termin zbioru estragonu to okres od lipca do sierpnia.
Estragon należy sadzić na zewnątrz w ciepłym i słonecznym miejscu. Nie lubi zbyt wilgotnej gleby,
ale nie wolno również doprowadzić do kompletnego wyschnięcia korzeni. Okrywanie rośliny
np. liśćmi jest dobrym sposobem na utrzymanie wilgotności gleby wokół niej. Okrywanie estragonu
jest wskazane tam, gdzie może występować przymrozek. Jeśli mieszkasz na obszarach,
gdzie występują srogie zimy, najlepiej jest wykopać estragon na jesieni, przesadzić go do doniczki i trzymać go w domu dopóki na dworze nie zrobi się cieplej.
Liście estragonu najlepiej jest obrywać zanim roślina zacznie kwitnąć. W kuchni używa się estragonu
suchego lub świeżego, mrożonego lub zakonserwowanego w occie. Estragon można pociąć
na mniejsze gałązki i używać, kiedy je potrzebujemy. Estragon przeznaczony do celów leczniczych
może być zarówno mrożony jak i suszony, ale należy pamiętać, że suszone zioło nieco traci swoje
aromatyczne właściwości. Estragon można suszyć, powiązany w pęczki, do góry nogami w ciepłym i ciemnym miejscu. Kiedy wyschnie, należy delikatnie obrywać liście z łodygi.
Przedmiotem sprzedaży jest opakowanie 0,1g (ok. 500szt.) nasion z załączoną instrukcją wysiewu oraz dalszej uprawy.
Koszt wysyłki w przypadku zakupu na kilku aukcjach pozostaje taki sam.
|