OPIS
Przedmiotem aukcji jest
ERYTRYTOL
(gatunek: spożywczy)
masa netto 500 g
Erytrytol - naturalny słodzik (poliol) występujący w owocach, warzywach i winie. Odpowiedni dla osób odchudzających się i diabetyków. Jest niskokaloryczny (0,2 kcal/g), charakteryzuje się wysoką słodkością (jak ksylitol), lecz jego IG jest równy 0. Ma wszelkie zalety ksylitolu, lecz jest przy tym dużo łagodniejszy dla żołądka (nie powoduje tak szybko biegunki). Posiada też stwierdzone zdolności antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomaga nasz system odpornościowy, odmładza i dodaje witalności.
SKŁAD:
100% Erytrytol
Masa netto 0,5 kg.
Najlepiej spożyć przed: 02/2016
Słodzenie MOŻE być zdrowe, pod warunkiem, że do słodzenia używamy tego co nam zdrowia przydaje, a nie co go zabiera.
Który poliol jest najlepszy? Czy jest nim ksylitol? Otóż wcale nie - bo bezkonkurencyjny okazuje się mało znany poliol jakim jest erytrytol. Warto zapamiętać nazwę, bo obstawiam, że to właśnie erytrytol będzie najjaśniej świecącą gwiazdą wśród polioli, a nie ksylitol.
Odkryłam go przypadkiem oglądając materiały na witrynie dra Greggera (nutritionfacts.org). Jak się okazuje ten powszechnie występujący w winogronach, grzybach, wodorostach czy gruszkach poliol oprócz posiadania wszystkich zalet ksylitolu, oprócz tego jeszcze ma inne dodatkowe plusy:
- ma działanie antyoksydacyjne: spowalnia niszczycielskie działanie wolnych rodników opóźniając tym samym procesy starzenia oraz wzmacniając nasz system odpornościowy
- ma bardzo niską kaloryczność (24 kcal/100g czyli jeszcze 10 razy mniej od ksylitolu)
- indeks glikemiczny ma bliski zeru (ważne dla cukrzyków ale nie tylko)
- słodycz równą 70% słodyczy stołowego cukru i niemal identyczny smak (tu bardzo podobnie jak ksylitol)
- bardzo małe molekuły, w związku z czym jest łagodniejszy dla żołądka: nie powoduje tak szybko biegunki jak popularny ksylitol
Wkład w rozwój przemysłowej produkcji erytrytolu ma… Polska: proces prowadzący do biosyntezy erytrytolu z glicerolu odbywa się za pomocą szczepu drożdży Yarrowia lipolytica Wratislawia wyodrębnionego przez zespół polskich naukowców pod przewodnictwem prof. Waldemara Rymowicza. O ile ksylitol każdemu kojarzy się z Finlandią (to tam pierwszy raz wyprodukowano go na skalę przemysłową z drewna fińskich brzózek), o tyle erytrytol powinien z Polską
Erytrytol jest można rzec słodzidłem „trzy w jednym”: ma smak cukru, zerowy indeks glikemiczny stewii i działanie antybakteryjne ksylitolu, a przy tym kaloryczność mniejszą niż marchewka, do tego wszystkiego dołóżmy jeszcze, że odmładza i utrzymuje w zdrowiu zwalczając wolne rodniki, zaś spożycie erytrytolu nawet w jednorazowej ilości 50 g nie grozi biegunką jak to by miało miejsce w przypadku ksylitolu. Czyli razem mamy w sumie to, co lubimy najbardziej – przyjemne z pożytecznym, sześć w jednym nawet, a nie trzy
Pozdrawiam wszystkich przewlekle zdrowych i zapraszam na moje aukcje!
Marlena Bhandari
Akademia Witalności