ERYTROL - ERYTRYTOL
Erytrytol to zdrowa i naturalna alternatywa dla cukru.
Erytrytol jest niemal tak słodki jak zwykły cukier - jego smak jest bardzo zbliżony do cukru trzcinowego, ma formę kryształków tak jak cukier stołowy i stosuje się go dokładnie tak samo. W przeciwieństwie do wielu słodzików erytrytol nie ma żadnego posmaku - jest po prostu słodki jak cukier. Erytrytol nie zmienia swojego smaku w wysokich temperaturach, dzięki czemu można go bezpiecznie stosować do pieczenia.
Erytrytol należy do grupy alkoholi cukrowych - to nieprzyswajalna przez ludzki organizm hybryda węglowodanów i alkoholu (oczywiście nie zawiera etanolu, powodującego stan upojenia alkoholowwego). Najpopularniejsze alkohole cukrowe (zwane inaczej poliolami) to sorbitol, ksylitol i maltitol - erytrytol odróżnia od nich przede wszystkim zerowa kaloryczność!
Erytrytol występuje naturalnie w winogronach, melonach i gruszkach, a także w niektórych gatunkach grzybów; od 1990 erytrytol jest uzyskiwany w wyniku fermentacji glukozy przez specjalne szczepy drożdży. Dzięki swojej unikalnej strukturze chemicznej, erytrytol nie ulega trawieniu przez ludzkie enzymy trawienne i jest niemal w całości niemetabolizowany - ulega wydaleniu z organizmu w niezmienionej postaci w ciągu 24 godzin przez układ moczowy.
Wiele osób odczuwa dolegliwości ze strony ukłądu trawiennego w przypadku nadmiernego spożycia popularnych alkoholi cukrowych - erytrytol jest inny; jego większość wchłaniana jest błyskawicznie z jelita cienkiego wprost do ukłądu krwionośnego i nie trafia do jelita grubego, gdzie żyją bakterie, które mogłyby go rozłożyć.
Erytrytol ma dodatkową zaletę - w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru stołowego, nie stanowi pożywki dla bakterii bytujących w jamie ustnej i dzięki temu jest przydatny w zapobieganiu próchnicy.
Najwżniejsze cechy erytrytolu:
- 100% naturalny
- 0 kalorii
- smakuje i wygląda jak cukier
- nie podnosi poziomu cukru we krwi (IG = 0)
- może być używany z posiłkami proteinowymi
- działa jako przeciwutleniacz w organizmie
- nie wywołuje dolegliwości układu trawiennego
- nieszkodliwy dla zębów
Erytrol nie podnosi poziomu cukru we krwi - Indeks glikemiczny = 0
Badania pokazują, że erytrytol nie ma wpływu na wzrostu poziomu cukru we krwi i zwiększenie wydzielania insuliny.
Erytrytol jest 100% naturalny i bezpieczny
Wiele osób chętnie zmniejszyłoby spożycie cukru, ale jednocześnie sceptycznie podchodzi do sztucznych substancji słodzących. Sukrin składa się w 100 % erytrytolu, całkowicie naturalnego alkoholu cukrowego - bez jakichkolwiek dodatków czy substancji zapobiegających zbrylaniu.
Erytrytol jest szczególnie polacany dla:
- wszystkich, którzy przechodzą leczenie dietetyczne oraz osób chcących się pozbyć zbędnych kilogramów
- osób nietolerujących fruktozy oraz laktozy, gdyż nie zawiera fruktozy i nie jest zamieniany na fruktozę w organizmie. Nie zawiera glutenu i laktozy.
- diabetyków, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi
- osób zakażonych Candida, gdyż nie jest pożywką dla drożdżaków oraz chorujących na celiakię.
- wszystkich dbających o profilaktykę jamy ustnej – nie powoduje próchnicy
1. Stosowanie erytrytolu
- Słodkość erytrytolu odpowiada 75% słodkości cukru. Należy zatem w przepisach zastąpić 100 g cukru od 120 g do 140 g erytrytolu.
- Ilość erytrytolu nie powinna przekraczać jednej piątej, tzn. powinna stanowić około 20% wszystkich składników. {Przykład: Tort o wadze jednego kilograma nie powinien zawierać więcej niż 200g erytrytolu}
2. Erytrytol w ciastach drożdżowych
Jeśli w cieście drożdzżowym użyjesz erytrytolu zamiast cukru, to może się zdarzyć, że na początku ciasto będzie wolniej rosło - wystarczy wydłużyć czas, a ciasto podrośnie.
3. Dżem z erytrytolem
Przygotowując domowy dżem słodzony erytrytolem najczęściej stosuje się proporcje 4:1 , tzn. do 1 kg owoców dodaje się 250 g erytrytolu
100% naturalny erytrytol.
Pojemność: 0,5kg
Skład: erytrytol.
Wartości odżywcze na 100g: 0,0 - 0,02 kJ/kcal, węglowodany 98,98g (w tym cukier 0g, skrobia 0g, alkohole wielowodorotlenowe 98,98g), białko 0g, błonnik 0g, sól 0g.
Spożycie w nadmiernych ilościach może powodować efekt przeczyszczający.
Dystrybutor: Wyprodukowano w Chinach dla: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Płaczącej Wierzby 11, 05-503 Wola Gołkowska, www.GuiltFree.pl.
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.