ERYTROL
500g
- Zdrowy cukier o zerowym Indeksie glikemicznym
- Zalecany osobom odchudzającym się, dbającym o figurę oraz diabetykom
- Wygląda i smakuje bardzo podobnie jak cukier, ale nie ma prawie żadnych kalorii.
- Nie powoduje próchnicy zębów
- Zdrowa i naturalna alternatywa dla cukru.
- Działa jako przeciwutleniacz w organizmie
- Waga opakowani: 500g
Erytrytol, to naturalny niskokaloryczny cukier (ok.
20kcal na 100g) o delikatnym słodkim smaku.
Sklasyfikowany został, jako alkohol cukrowy. Są to
tzw. substytuty cukru, które pozyskane zostały z
roślin lub skrobi. Do tej samej grupy zaliczany jest
m. in. ksylitol.
W naturze, erytrytol występuje w niewielkich
ilościach w warzywach, owocach, grzybach i w
winie, piwie czy serze sojowym.
Najczęściej pozyskiwany jest z naturalnego cukru
roślinnego. Cukier miesza się z wodą, poddaje
fermentacji, krystalizuje, a następnie dokładnie
suszy. Gotowy produkt ma postać białych
kryształków lub proszku, który z wyglądu
przypomina cukier.
Jakie korzyści daje mi włączenie erytrytolu do
mojej codziennej diety
Erytrytol nie ma prawie żadnych kalorii. Nie jest
metabolizowany przez bakterie jamy ustnej, dzięki
czemu nie przyczynia się do powstawania
próchnicy.
Nie ulega trawieniu przez enzymy trawienne.
Wydalany jest z organizmu w praktycznie
niezmienionej postaci przez układ moczowy, w
ciągu 24godzin od jego spożycia.
Erytrytol nie jest przyswajalny przez organizm i
posiada zerowy indeks glikemiczny dlatego może
być spożywany przez diabetyków i osoby będące
na diecie odchudzającej. Nie powoduje próchnicy.
W przeciwieństwie do ksylitolu, spożycie go w
nadmiarze nie wywołuje efektu
przeczyszczającego.
Jak stosować:
Może być wykorzystywany do pieczenia,gotowania
lub słodzenia, redukując w ten sposób
kaloryczność przygotowywanych potraw. Należy
pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny
cukier i osiąga około 75% jego słodyczy.
Zastępując w przepisach tradycyjny cukier
erytrolem, należy pamiętać, że na każde 100g
cukru przypada od 120 do 140g erytrytolu.
Przygotowując domowy sposobem dżem słodzony
erytrytolem, stosuje się proporcje 4:1, tzn. do 1 kg
owoców dodaje się 250 g erytrytolu.