Prawie wszystko o amatorskiej uprawie grzybów leczniczych www.grzyby.info .
Pleurotus eryngii - Boczniak eryngii ( mikołajkowy , królewski )
Instrukcję opracował : Krzysztof Biernacki
Konsultacje: Dr hab. Marek Siwulski
Pleurotus eryngi – boczniak eryngii, jest często nazywany królewskim, ze względu na smaczne i okazałe owocniki o silnym aromacie i niepowtarzalnym smaku .W warunkach naturalnych występuje w Europie wschodniej, Afryce północnej i Azji centralnej .Tworzy owocniki na ziemi wyrastając na korzeniach spalonych lub uschłych drzew liściastych , Występuje także jako pasożyt fakultatywny’ na zamierających roślinach mikołajka polnego .
Dr hab. Marek Siwulski
Cechy :
- wysoka wydajność
- owocniki wysokiej jakości
- pochodzenie-obszar śródziemnomorski
- kapelusz szaro-brązowy często guzełkowaty, o średnicy 3-12cm
- ogon biały gruby od 3-5 cm zwężający się ku dołowi
- starsze owocniki mają pofałdowany brzeg kapelusza
- do spożycia cały owocnik
- owocowanie 120-140 g owocników z jednego kg świeżego substrat
Zakładamy uprawę krok po kroku.
Do domowej uprawy eryngii przeznaczone jest podłoże całkowicie zainkubowane i dojrzałe.
Poniższe fotografie przedstawiają kostki przeznaczone do uprawy amatorskiej .
1 KROK : Schłodzenie substratu
- schładzamy substrat do temp 10-12 C na 48 godzin , dopuszczalne temperatury schładzania do 0 C
2 KROK : Indukcja zawiązek 11-13 dni
Rozcinamy worek na wysokości górnego zgrzewu worka, na całej jego szerokości ,
W tym okresie kostka powinna znajdować się w temperaturze około 18-20 C i w bardzo wysokiej wilgotności około 98-100 % . W domowych warunkach, aby utrzymać taką wilgotność należy w worku sryskiwać powierzchnie substratu 2 - 3 razy dziennie. W tym czasie kostka wymaga również przez około 8-10 godzin światła około 250-500 luksów ( wystarczająca ilość światła w pomieszczeniach z oknem)
Po około 11-13 dniach na powierzchni substratu pojawią się zawiązki grzybów
Początkowo mają kolor mleczno-kawowy , w trakcie wzrostu ciemnieją
3 KROK : Owocowanie
Dorastanie owocników może odbywać się w temperaturze 14-18 C i przy wysokiej wilgotności 85-90 % .odcinamy całą górną powierzchnie worka, pozostawiając tylko część worka który tworzy jakby doniczkę . Całość przykrywamy większą torbą foliową .Torbę foliową zdejmujemy 2-3 razy dziennie na 5-10 min i spryskujemy kostkę wodą oraz wewnętrzną powierzchnie torby.
Zwykle owocniki osiągają maksymalne rozmiary po około 5-8 dniach . Po tym okresie możemy przystąpić do zbioru grzybów.
KROK 4 : Odpoczynek i uzupełnianie wody 8-10 dni
Po zebraniu owocników pierwszego rzutu ,powierzchnia podłoża pokryta jest warstewką starej zaschniętej grzybni . Należy ją zdrapać np. grubą igłą , gwoździem , drutem, płytko w wielu miejscach i resztki usunąć przepłukując wodą .Grzybnia w ciągu kilku dni regeneruje się i możemy ją prowokować do wydania następnego rzutu . W tym celu musimy uzupełnić zapas wody w kostce ,można to zrobić wstrzykują powoli wodę większą strzykawką , będą wbijając lejek w górną powierzchnię kostki i uzupełniać wodę w lejku , która stopniowo jest pochłaniana przez kostkę .Po wystarczającym uzupełnieniu zapasów wody kostka powinna ważyć około 1,8 - 2 kg .Następnie wracamy do początku cyklu uprawy czyli do fazy wiązania owocników pamiętając aby nie dopuścić do zasychania powierzchni grzybni.