Henryk Maciołek
EPIDEMIOLOGIA CHORÓB ODZWIERZĘCYCH W ZARYSIE
CZĘŚĆ I. OGÓLNA
Podstawy epidemiologii i epizootiologii
Epidemiologia w ujęciu historycznym
Rys historyczny nauki o chorobach odzwierzęcych
Co to jest epidemiologia?
Podział epidemiologii i towarzyszące jej pojęcia
Cele i zadania epidemiologii
Środowiskowe uwarunkowania zdrowia populacji
Osiągnięcia epidemiologii w zwalczaniu niektórychchorób
Zdrowie i mierniki oceny
Szczepienia ochronne
Instytucje o znaczeniu międzynarodowym do spraw epidemiologicznych, epizootycznych i żywieniowych
CZĘŚĆ II. SZCZEGÓŁOWA
Choroby bakteryjne
Bruceloza
Choroba kociego pazura
Choroba z Lime (Borelioza)
Czerwonka bakteryjna
Gruźlica
Kampylobakterioza
Leptospiroza
Listerioza
Nokardioza
Promienica
Różyca
Salmonelozy
Tężec
Tularemia
Wąglik
Yersinia
Zatrucie gronkowcowe
Zatrucie jadem kiełbasianym
Choroby wirusowe
Choroba Aujeszky’ego
Choroba pęcherzykowa
Hendroza
Kleszczowe zapalenie mózgu
Niesztowica
Ospa
Pryszczyca
Wirus Ebola
Wirus marburski
Wścieklizna
Choroby pasożytnicze
Bąblowica
Choroba motylicza
Glistnica
Hymenolepidoza
Lamblioza
Owsica
Pneumocystodoza
Rzęsistkowica
Świerzb
Tasiemczyca
Inne tasiemczyce
Toksoplazmoza
Włośnica
Zimnica
Inne choroby wywoływane bądź przenoszone przezzwierzęta
BSE – sytuacja epidemiologiczna występowaniagąbczastej encefalopatii u bydła (Bovine spongiformencephalopathy)
Choroba ptasia
Erlichioza
Kryptokokoza
Mikoplazmoza
Odzwierzęce grzybice skóry
Simulidoza
Sytuacja epizootyczna morbiliwirozy koni sportowychpełnej krwi w Australii
Urazy odzwierzęce i wypadki
Wykaz chorób zakaźnych zwierząt podlegającychobowiązkowi zwalczania
Zachorowania na choroby odzwierzęce w ostatnichlatach w Polsce
Podstawowe pojęcia epidemiologiczne
Działanie epidemiologiczno-sanitarne
Drogi szerzenia się zakażeń
Aneks