ENZYVIT - przynosi ulgę podczas zaburzeń trawienia, aktywnie uczestnicząc w tym procesie. Dzięki starannie dobranemu zestawowi składników czynnych, jakimi są enzymy pochodzenia naturalnego oraz wyciąg z goryczki - Enzyvit przyspiesza proces trawienia i odciąża przewód pokarmowy. Wspomaga właściwe trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów, czyli odpowiedni rozkład substancji odżywczych na czynniki o prostszej budowie, łatwo przyswajalne przez nasz organizm.
Do aktywnych składników preparatu Enzyvit należą:
- bromelina, enzym hydrolizujący (rozkładający) białka, występujący w owocach ananasa (Ananas comosus). Ułatwiając trawienie przyczynia się do zwiększenia przyswajania białek, a tym samym do lepszego ich wykorzystania przez nasz organizm.
- papaina, enzym otrzymywany z owoców papai (Carica papaya), umożliwiający wstępne trawienie białek (szczególnie pochodzenia zwierzęcego). Podobnie jak bromelina poprawia wchłanianie białek i dzięki temu nasz organizm może pełniej wykorzystywać substancje dostarczane wraz z pożywieniem. Papaina może również rozkładać strukturę białkową ściany i błony komórkowej bakterii i grzybów oraz pasożytów obecnych w przewodzie.
- pankreatyna, wyciąg z trzustki zawierający protezę, amylazę i lipazę. Proteza to enzym odpowiadający za trawienie białek, czyli rozkład związków białkowych na substancje o prostszej budowie, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Enzym trawiący węglowodany to amylaza, której działanie polega na rozkładzie skrobi i glikogenu do wielocukrów (oligosacharydów), dwucukrów (maltozy) i cukrów prostych (glukozy) oraz enzym trawiący tłuszcze - lipazę, która hydrolizuje tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe.
- wyciąg z korzenia goryczki (Gentiana lutea), charakteryzujący się obecnością substancji goryczkowych. Najważniejsze z nich to alkaloidy: gencjopikryna i gencjomaryna. Substancje goryczkowe wykazują właściwości drażniące kubki smakowe na języku, a także pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, śliny, żółci, przez co ułatwiają procesy trawienia i wchłaniania tłuszczów. Goryczka okazuje się pomocna przy braku apetytu, zaburzeniach trawienia, działa też ogólnie wzmacniająco na organizm.
Skład: 1 tabletka zawiera: bromelina 10 mg, papaina 25 mg, pankreatyna 25 mg, wyciąg z korzenia goryczki (Gentiana lutea) 25 mg. Typowe dawkowanie: 1 do 2 tabletek dziennie, razem z posiłkiem.
Zastosowanie: preparat polecany dla osób odczuwających dyskomfort po spożyciu posiłku, mających uczucie ciężkości i pełności w nadbrzuszu, spożywających ciężkostrawne posiłki, osób starszych mających fizjologicznie zmniejszone wydzielanie soków trawiennych.
Opakowanie zawiera 60 tabletek. Suplement diety, nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.