Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

energia w żywności i żywieniu nowa

08-06-2015, 11:11
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 9 zł     
Użytkownik asia19873
numer aukcji: 5403211688
Miejscowość Przeźmierowo
Wyświetleń: 3   
Koniec: 08-06-2015 11:16:17

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

polecam nową książkę

 

Energia w żywności i żywieniu 

pod redakcją 

Jana Gawęckiego i Jana Jeszki

 

wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 

stron 132

 

książka nowa

 

 

Energia jest fundamentalnym kryterium racjonalizacji żywienia człowieka które powinno opierać się na dopasowaniu kaloryczności całodziennej racji pokarmowej do potrzeb bytowych i wydatków energetycznych jakie organizm ponosi w związku z codziennym funkcjonowaniem w środowisku. W problematyce bioenergetyki żywienia występuje swoisty dualizm w tym samym bowiem czasie kiedy znaczna część mieszkańców naszego globu głoduje lub z racji dużych obciążeń wysiłkowych ma trudności z zaspokojeniem swego zapotrzebowania energetycznego inni cierpiący na nadwagę i otyłość poszukują sposobów na ograniczenie kaloryczności spożywanych pokarmów.

Polska należy do państw w których częstość występowania otyłości ma wyraźną tendencję wzrostową dlatego w 2006 roku ustanowiono Narodowy Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej który przewiduje w latach 20[zasłonięte]016 realizacją wielu kompleksowych działań mających ograniczyć występowanie w naszym społeczeństwie nadwagi i otyłości. Wychodząca naprzeciw tej inicjatywie książka „Energia w żywności i żywieniu” stanowi kolejny dziewiąty już tomik Biblioteczki Olimpijskiej adresowanej przede wszystkim do nauczycieli i uczniów szkół średnich zainteresowanych udziałem w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności.