Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Energia w żywności i żywieniu

02-04-2015, 11:01
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 29.90 zł     
Użytkownik Larix-Lublin
numer aukcji: 5202437549
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 4   
Koniec: 02-04-2015 10:01:32

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2015
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność

Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Raiffeisen Polbank
Numer konta:
85 1750 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0120000 [zasłonięte] 259466

Wysyłka

Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty

Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego

Kontakt

Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842

[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl

Energia w żywności i żywieniu


Autor: Jan Gawęcki, Jan Jeszka (red.)
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Rok wydania: 2015
Stron: 132
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-8360-577-2






Opis:

Energia jest fundamentalnym kryterium racjonalizacji żywienia człowieka, które powinno opierać się na dopasowaniu kaloryczności całodziennej racji pokarmowej do potrzeb bytowych i wydatków energetycznych, jakie organizm ponosi w związku z codziennym funkcjonowaniem w środowisku. W problematyce bioenergetyki żywienia występuje swoisty dualizm: w tym samym bowiem czasie kiedy znaczna część mieszkańców naszego globu głoduje lub, z racji dużych obciążeń wysiłkowych, ma trudności z zaspokojeniem swego zapotrzebowania energetycznego, inni cierpiący na nadwagę i otyłość poszukują sposobów na ograniczenie kaloryczności spożywanych pokarmów.

Polska należy do państw, w których częstość występowania otyłości ma wyraźną tendencję wzrostową, dlatego w 2006 roku ustanowiono Narodowy Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej, który przewiduje w latach 2[zasłonięte]007-20 realizacją wielu kompleksowych działań mających ograniczyć występowanie w naszym społeczeństwie nadwagi i otyłości. Wychodząca naprzeciw tej inicjatywie książka "Energia w żywności i żywieniu" stanowi kolejny, dziewiąty już tomik Biblioteczki Olimpijskiej, adresowanej przede wszystkim do nauczycieli i uczniów szkół średnich zainteresowanych udziałem w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności.



Spis treści:

Od redakcji

  1. Energia, jej formy i obieg w przyrodzie
  2. Pokarm jako źródło energii
  3. Żywność niskoenergetyczna
  4. Żywność i napoje dla sportowców
  5. Technologie kulinarne a wartość energetyczna potraw
  6. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka w zależności od aktywności fizycznej
  7. Metody pomiaru wydatków energetycznych
  8. Bilans energii i jego zakłócenia w organizmie
  9. Otyłość jako problem społeczny i zdrowotny
  10. Diety odchudzające i skuteczność ich stosowania

Literatura



    Oszczędzaj na kosztach wysyłki

Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl