Płatność
Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Raiffeisen Polbank
Numer konta:
85 1750 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0120000 [zasłonięte] 259466
Wysyłka
Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego
Kontakt
Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
Energia w żywności i żywieniu
Autor: Jan Gawęcki, Jan Jeszka (red.)
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Rok wydania: 2015
Stron: 132
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-8360-577-2
Opis:
Energia jest fundamentalnym kryterium racjonalizacji żywienia człowieka, które powinno opierać się na dopasowaniu kaloryczności całodziennej racji pokarmowej do potrzeb bytowych i wydatków energetycznych, jakie organizm ponosi w związku z codziennym funkcjonowaniem w środowisku. W problematyce bioenergetyki żywienia występuje swoisty dualizm: w tym samym bowiem czasie kiedy znaczna część mieszkańców naszego globu głoduje lub, z racji dużych obciążeń wysiłkowych, ma trudności z zaspokojeniem swego zapotrzebowania energetycznego, inni cierpiący na nadwagę i otyłość poszukują sposobów na ograniczenie kaloryczności spożywanych pokarmów.
Polska należy do państw, w których częstość występowania otyłości ma wyraźną tendencję wzrostową, dlatego w 2006 roku ustanowiono Narodowy Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej, który przewiduje w latach 2[zasłonięte]007-20 realizacją wielu kompleksowych działań mających ograniczyć występowanie w naszym społeczeństwie nadwagi i otyłości. Wychodząca naprzeciw tej inicjatywie książka "Energia w żywności i żywieniu" stanowi kolejny, dziewiąty już tomik Biblioteczki Olimpijskiej, adresowanej przede wszystkim do nauczycieli i uczniów szkół średnich zainteresowanych udziałem w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Spis treści:
Od redakcji
- Energia, jej formy i obieg w przyrodzie
- Pokarm jako źródło energii
- Żywność niskoenergetyczna
- Żywność i napoje dla sportowców
- Technologie kulinarne a wartość energetyczna potraw
- Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka w zależności od aktywności fizycznej
- Metody pomiaru wydatków energetycznych
- Bilans energii i jego zakłócenia w organizmie
- Otyłość jako problem społeczny i zdrowotny
- Diety odchudzające i skuteczność ich stosowania
Literatura
Oszczędzaj na kosztach wysyłki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl