EM Zakiszacz to
-
stymulacja mikrobiologiczna na etapie zakiszania,
-
aktywna ochrona kiszonki przed pleśnieniem i zagrzaniem aż do końca skarmiania pryzmy,
-
gotowy preparat do użycia
EM zakiszacz jest inokulantem* zawierającym żywe kultury bakterii, przeznaczonym do produkcji najwyższej jakości kiszonek i sianokiszonek . Składniki EM Zakiszacz ukierunkowują proces zakiszania na pożądaną fermentację z maksymalnym ograniczeniem strat parametrów jakościowych paszy. Jednocześnie Efektywne Mikroorganizmy hamują rozwój szkodliwych bakterii i grzybów zaburzających proces zakiszania i przyczyniających się do spadku wartości pokarmowej kiszonki. Jest to o wiele skuteczniejsze i tańsze niż dodanie do zakiszanej masy chemicznego konserwantu lub kosztowna walka z mykotoksynami.
EM Zakiszacz aktywnie wspomaga proces zakiszania paszy, dzięki czemu nie dochodzi do pleśnienia i zagrzewania się kiszonki. Efektywne Mikroorganizmy zmieniają cukry i kwasy organiczne powodując obniżenie i ustabilizowanie ph. Białko zawarte w zakiszanej paszy zostaje zabezpieczone przed rozkładem gnilnym.
Dawkowanie EM Zakiszacz
1 litr /1 m3 zakiszanej masy
Dawkę zwiększamy w sytuacji gdzie mamy :
-
trudno zakiszającą się paszę (duża ilość białka , niedobór cukru )
-
brzegi pryzmy , początek i koniec rękawa
Sposób użycia EM Zakiszacz
Szczelne okrycie i dokładne dociśnięcie kiszonki zmniejsza ryzyko wystąpienia wtórnej fermentacji.
*Inokulanty są to specjalnie dobrane szczepy bakterii przyśpieszające obniżenie pH zakiszanej masy, często wspomagane przez enzymy celuloityczne. Szybkie obniżenie kwasowości kiszonki to zabezpieczenie przed rozwojem szkodliwych bakterii, drożdży i grzybów oraz stworzenie właściwych warunków do rozwoju pożądanych bakterii kwasu mlekowego
|