|
|
|
Nicole Grospierre Słomińka
Dąbrówka 172
21-132 Kamionka
Tel. 81 [zasłonięte] 12
Kom. 609 [zasłonięte] 196
E mail: [zasłonięte]@gmail.com
|
|
|
|
|
Wszystkie paczki i listy wysyłamy za pośrednictwem Poczty Polskiej jako priorytet polecony.
W przypadku zakupu kilku przedmiotów na naszych aukcjach prosimy o kontakt
w celu skalkulowania kosztów przesyłki.
Do transakcji, wystawiamy, na życzenie faktury Vat.
|
|
|
|
|
Po dokonaniu transakcji, wysyłamy emaila z danymi do przelewu.
W treści przelewu prosimy podać swój nick i numer aukcji
Numer konta bankowego
23-[zasłonięte]00076-[zasłonięte]030400[zasłonięte]1780
|
|
|
|
EM to japońska technologia ekologiczna opracowana na bazie odkrycia synergii* mikro-organicznej. Twórcą formuły EM jest prof. Teruo Higa z Okinawy. Początkowo stosowana w mikro organicznej uprawie roślin, w krótkim czasie zyskała miano środka do regeneracji ekosystemów. Zakres stosowania poszerzył się o hodowlę zwierząt, gospodarkę odpadami organicznymi i uzdatnianie wód. Preparatów EM używa się w najbliższym otoczeniu człowieka do ochrony przed alergenami, szkodliwym wpływem chemii oraz do rewitalizacji i odśweżania. EM to rewolucyjne odkrycie. W swoich wielu rozwinięciach i praktycznych zastosowaniach przynosi rozwiązania licznych problemów naszego świata ...
*Synergia: kooperacja (współpraca) różnych czynników, której efekt jest większy niż suma ich oddzielnego działania
|
|
|
KOMPLET WIADEREK DO SZYBKIEGO KOMPOSTOWANIA
Wiaderka stosowane są przy metodzie szybkiego kompostowania kuchennych odpadów organicznych za pomocą Efektywnych Mikroorganizmów. Średnio okres przemiany odpadów w kompost przy tej metodzie wynosi dwa miesiące.
Metoda opiera się na przemiennym używaniu dwóch wiaderek. W skład pojemnika wchodzi szczelna pokrywka, sitko oddzielające odpady od powstającego płynu i kranik umożliwiający odlewanie płynu.
Jak z odpadów domowych robić pełnowartościowy KOMPOST
Potrzebne nam:
- wiaderko EM - szczelnie zamykany pojemnik z sitkiem i możliwością odprowadzania zbierającego się w nim płynu. (Informacje na temat wiaderka można uzyskać pod adresem mailowym [zasłonięte]@gmail.com)
- bokashi czyli otręby fermentowane z EM
- domowe odpady organiczne .
Zaczynamy od wsypania niewielkiej ilości bokashi do wiaderka . każda kolejną warstwę odpadów organicznych grubości około 2,5 cm posypujemy kolejną cienką warstwą bokashi .
Pojawiające się nadmiary płynu to cenny nawóz którym można podlewać kwiaty i krzewy, po uprzednim rozwodnieniu w stosunku 1: 100/1000. np. 1 łyżeczka na litr wody. Ostatnią warstwę odpadów obficie posypujemy grubą warstwą bokashi i szczelnie zamykamy.
Latem, i wtedy kiedy mamy odpady bogate w proteiny (ser, jajka ryby ) wsypiemy więcej bokashi .
Pełne, szczelnie zamknięte, maksymalnie wolne od płynów wiaderko, umieszczamy w ciepłym miejscu, z dala od światła na około 2-3 tygodnie .
Odpowiednio przefermentowane odpadki powinni wydzielać słodko-kwaśny zapach kiszonki. Zawartość wiaderka zakopujemy do ziemi.
W tym celu wykopujemy dołek głębokości 25 cm i średnicy około 70 cm . wsypujemy tam zawartość wiaderka, lekko mieszamy z ziemią i przykrywamy około 8 cm grubości warstwą ziemi.
Po upływie 6/8 tygodniach w tym miejscu powstaje piękna czarna próchnica.
PS: Wiaderko do kompostowania można wykonać we własnym zakresie. Sposób wykonania takiego pojemnika wyślemy na prośbę zainteresowanych.
|
|
|
Chcesz wiedzieć więcej?
Serdecznie zapraszamy do zajrzenia na domowy blog o EMach:
http://em-blog-nicole-sloma.blog.onet.pl
oraz zachęcamy do interaktywnej wymiany
EM-owych doświadczeń na Facebook:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100[zasłonięte]58[zasłonięte]96
- Nicole
|
|
|