Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ELSA ACETO BALSAMICO INVECCHIATO ocet balsamiczny

21-06-2014, 15:31
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 56.90 zł     
Użytkownik wino_toskanii
numer aukcji: 4265369998
Miejscowość Gorzów Wielkopolski
Wyświetleń: 31   
Koniec: 21-06-2014 15:15:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

ELSA ACETO BALSAMICO DI MODENA IGP INECCHIATO
ocet balsamiczny z Modeny

56,90 PLN
producent Monari Federzoni
pojemność 250 ml


Elsa Aceto Blasamico di Modena IGP to wysokiej jakości ocet balsamiczny z Modeny. Nie zawiera sztucznych barwników i dodatków. Wyprodukowany ze
specjalnie wyselekcjonowanych winogron takich jak Lambrusco i Ancellotta Fortuna, dojrzewający w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Staranny dobór surowców i specjalny proces produkcji nadaje temu produktowi
znaczącą słodycz i gęstość, co czyni go bohaterem najbardziej wyrafinowanych potraw. Kwasowość 6%.

Skład: gotowany moszcz gronowy, ocet winny, E150d, zawiera siarczyny.

 

OZNACZENIE I.G.P.


W przypadku oznaczenia I.G.P. (Indicazione Geografica Protetta czyli Chronione Oznaczenie Geograficzne) tylko jedna z faz produkcji musi odbywać się w regionie, którego nazwę nosi produkt, a poszczególne zasady zawarte w regulaminie są mniej rygorystyczne niż w przypadku oznaczenia D.O.P..

Znaki D.O.P. i I.G.P. pozwalają utrzymać specyfikę i organoleptyczne cechy produktów, jak również wielowiekową tradycję, z której się wywodzą. Dla konsumenta są gwarancją wysokiej jakości potwierdzonej oficjalnym certyfikatem.

 

PROCES TWORZENIA


Ocet balsamiczny to produkt, który jest robiony praktycznie tak samo jak wino - wyciska się sok z winogron, który następnie poddawany jest długiej fermentacji
(fermenetacja może trwać całymi latami, aż do osiągnięcia pożądanego smaku).

 

WŁAŚCIWOŚCI OCTU BALSAMICZNEGO


Włoskie octy balsamiczne mają wyjątkowy smak i ciemną barwę. Dobry ocet balsamiczny obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega chorobom serca (wg badań prowadzonych na Harvardzie jedna lub dwie łyżki dziennie zmniejszają ryzyko chorób serca o prawie 50%). Ponadto zawarte w occie antyoksydanty, znacznie zmniejszają ryzyko zachorowań na raka. 

 

Znany od wieków ocet balsamiczny to nie tylko przyprawa, ale również doskonały składnik poprawiający trawienie. Dzięki swoim właściwościom hamuje apetyt, naturalnie wspomagając odchudzanie. Słynny kucharz Jamie Oliver zaleca dodawanie octu balsamicznego do wszystkich dań makaronowych, ponieważ jak twierdzi, produkt ten dodany do makaronu pozwala zmodyfikować metabolizm cukrów i przyczynia się tym samym do utraty wagi. Ocet balsamiczny działa jak naturalny środek tłumiący apetyt i poprawia metabolizm stymulując produkcję naturalnych enzymów. Dodatkowo produkt ten, podobnie jak inne octy, ma mało kalorii i bardzo niski indeks glikemiczny.

 

Proponujemy produkty przeznaczone na rynek włoski, sprowadzane bezpośrednio do Polski przez Toscana s.c.

Produkty oferowane na naszych aukcjach znajdują idealne zastosowanie w wielu oryginalnych, włoskich przepisach kulinarnych.

Proponujemy państwu możliwość zastąpienia artykułów oferowanych przez sklepy sieciowe jako włoskie, a w rzeczywistości produkowane w Niemczech lub innych krajach, na 100% 'prodotto italiano' co pozwoli państwu na nowe doznania kulinarne, szacunek oraz zazdrość waszych gości.

LOMBO - typowa wędlina toskańska

Tylko w sklepie Wino Toskanii cała gama produktów delikatesowych z Włoch, od wina poprzez oliwy, wędliny, sery, makarony... aż po dolce (słodkie przysmaki). Wszystko świeże i prosto z Italli.

LOMBO - typowa wędlina toskańska