Eldom SK9S : Sokówirówka na całe owoce
Sokowirówka należąca do ekskluzywnej serii nowoczesnych produktów S-line dzięki obudowie wykonanej ze stali nierdzewnej najwyższej jakości.
Szeroki komin pozwala na wkładanie nawet całych owoców i warzyw. Sito filtruje sok i nie dopuszcza do przedostawania się drobin owoców. Urządzenie posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem i przed uruchomieniem bez pokrywy, a gumowe nóżki z przyssawkami gwarantują stabilność sprzętu. Dwa biegi pozwalają dobrać prędkość do rodzaju wykonywanego soku. Wolne obroty wystarczają do przygotowania soku z miękkich owoców i warzyw, a wysokie obroty nadają się do każdego rodzaju produktów. Warto skorzystać z wszystkich parametrów i nowatorskich rozwiązań tej sokowirówki.
- 2 biegi
- Pojemnik na sok
- Pojemnik na resztki produktów
- Popychacz
- Duży dozownik o średnicy 75mm
- Obudowa ze stali szlachetnej
- Blokada pokrywy
- Przezroczysta pokrywa górna
- Zabezpieczenie przed przegrzaniem
- Zabezpieczenie przed uruchomieniem bez pokrywy
- Wyłącznik zasilania
- Moc: 700W (230V~50Hz)
- Waga netto: 2.15 kg
- Wymiary opakowania (dł. x szer. x wys.): 32.50 cm x 23.20 cm x 41.20 cm
Obsługa:
Urządzenie działa tylko wtedy jeśli wszystkie elementy zostały zamontowane poprawnie, a pokrywa została założona i zabezpieczona blokadą.
- zmontowane urządzenie umieść na stabilnej i płaskiej powierzchni
- włączyć urządzenie do sieci
- umyć warzywa lub owoce i podzielić je na kawałki pasujące rozmiarem do tunelu dozownika
- upewnić się, że pojemnik na sok (10) został umieszczony pod otworem wylotowym (6)
- włączyć urządzenie przesuwając włącznik (8) w pozycję „1” (wolne obroty) lub „2” (normalna prędkość). Prędkość „1” jest odpowiednia dla miękkich owoców i warzyw jak jabłka, arbuzy, winogrona, pomidory, ogórki i maliny. Prędkość „2” jest odpowiednia dla wszystkich rodzajów owoców i warzyw
- pokrojone kawałki produktów włożyć do tunelu dozującego (2) i używając popychacza (1) przesuwać je w dół do obracającego się filtra.
W przypadku przepełnienia się pojemnika na miąższ (4) należy przerwać pracę i opróżnić pojemnik.
Należy przestrzegać czasu pracy ciągłej urządzenia. Przekroczenie czasu pracy oraz brak wystarczających przerw w pracy urządzenia mogą doprowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia silnika.
Nie wywierać zbyt dużego nacisku na dociskacz, gdyż może to pogorszyć jakość końcowego efektu lub zablokować filtr.
Nigdy nie wkładać palców lub jakichkolwiek przedmiotów do tunelu dozującego. Po przetworzeniu całości produktu i ustaniu strumienia soku, wyłączyć urządzenie i poczekać aż filtr przestanie się obracać.
Wskazówki:
- Używać świeżych owoców i warzyw ponieważ zawierają one więcej soku. Najlepiej do przygotowania soków nadają się: ananasy, buraki, seler naciowy, jabłka, ogórki, marchew, szpinak, melony, pomidory, granaty, pomarańcze czy winogrona.
- Nie ma potrzeby usuwania skórek czy łupin. Tylko grube skórki powinny być usunięte jak np. w przypadku pomarańczy, ananasów czy niegotowanych buraków.
- W przypadku soku jabłkowego jego gęstość zależy od rodzaju użytych jabłek – im bardziej soczyste jabłko, tym mniej gęsty sok. Wybierz taki rodzaj jabłek, z których można uzyskać sok o preferowanej gęstości.
- Sok jabłkowy bardzo szybko ciemnieje. Proces ten może być spowolniony poprzez dodanie kilku kropli soku z cytryny.
- Owoce bogate w skrobię takie jak banany, papaje, awokado, figi czy mango nie nadają się do przetwarzania w sokowirówce. W tym przypadku do ich przetworzenia najlepiej użyć robota kuchennego lub blendera.
- Sokowirówka nie nadaje się do przetwarzania bardzo twardych czy włóknistych owoców i warzyw takich jak np. trzcina cukrowa.
- W sokowirówce można przetwarzać także liście i łodygi, na przykład sałaty.
- Sok najlepiej spożyć zaraz po przyrządzeniu. Wystawiony przez dłuższy czas na działanie powietrza sok traci swój smak oraz wartości odżywcze.
- W celu uzyskania maksymalnej ilości soku zawsze powoli dociskaj popychacz (1) .
|