Ekstrakt z Pestek Winogron min. 95% - 500 g
>>Daty przydatności widoczne na zdjęciach są przykładowe<<
Praktyczne stojące opakowanie z zamknięciem ułatwia przechowywanie po otwarciu.
Specjalnie zaprojektowane opakowanie o wysokiej barierowości odporne na działanie na czynników zewnętrznych
Skład: 100% suchego ekstraktu z pestek czerwonych winogron standaryzowanego na zawartość proantycyjanidyn - min 95%
Winorośl jest jedną z najstarszych - obok zboża - uprawianych roślin, znaną prawdopodobnie od 9 tysięcy lat.
Naturalny ekstrakt z nasion czerwonych winogron z wysoką zawartością biologicznie aktywnych flawonoidów - oligomerycznych proantycyjanidyn (OPC),
stanowi źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Właściwości te odkryto, badając przypadki tzw. paradoksu francuskiego.
Francuzi jedzą więcej tłuszczów; więcej palą, uprawiają mniej sportów niż Amerykanie w tym samym czasie, a chorują rzadziej na serce i choroby układu krążenia.
Prawdopodobnie odpowiedzialne za to są substancje znalezione w czerwonym winie, a chroniące błony komórkowe przed wolnymi rodnikami, m.in. resveratrol.
Ekstrakt z pestek winogron dostarcza tych samych substancji i powoduje ten sam efekt ochronny przed tzw. chorobami cywilizacyjnymi.
Procyjanidyny zawarte w winogronach są związkami wykazującymi silną aktywność przeciwutleniającą i wyjątkową zdolność usuwania wolnych rodników.
Wykazują także silną aktywność hamującą wobec kolagenazy, elastazy, hialuronidazy i ß-glukuronidazy, wszystkich enzymów związanych z degradacją kolagenu,
elastyny i kwasu hialuronowego, a tym samym chroni skórę przed utratą jędrności i przedwczesnymi zmarszczkami.
Ekstrakt działa również wzmacniająco na naczynia krwionośne - skutecznie pielęgnuje cerę naczynkową oraz poprawia mikrokrążenie krwi w komórkach skóry.
Jest także pomocny, dzięki zawartości kwasów owocowych, w pielęgnacji cery tłustej, albowiem redukuje nadmierne wydzielanie sebum.
SKŁAD:
Oligomeryczne proantocyjanidyny (OPC): dimery, trimery i tetramerycznej OPC, pochodne cathechin, inne flawonoidy
Lipidy: palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, sitosterol i tokoferole.
Fosfatydyloseryna, fosfatydyloinozytolu, lecytyna, kefaliny, cerebrozydy i kwasu fosforowego
Białka: leucyna, arginina, cystyna, fenyloalanina, walina, tokoferol
Garbniki, węglowodany.
ZASTOSOWANIE:
miażdżyca, oparzenia, profilaktyka raka, zaparcia, zaburzenia przewodu pokarmowego, wysoki poziom cholesterolu,
gojenie się ran, cera naczynkowa, poprawa mikrokrążenia krwi, chroni skórę przed promieniowaniem UVB;
wzmacnia włókna kolagenu i elastyny- wzrost jędrności i elastyczności skóry; antyoksydant
DAWKOWANIE:
ok. 5O mg dziennie, spotyka się też dawki 150 - 300 mg (np. w celu obniżenia ciśnienia, poprawy fukncjonowania układu krwionośnego)
Uwagi:
Przechowywać poza zasięgiem małych dzieci. Nie przekraczać dziennej zalecanej dawki.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zbilansowanej i zróżnicowanej diety, oraz zdrowego trybu życia
Produkt ten nie jest przeznaczony do leczenia ani zapobiegania jakimkolwiek chorobom.
Kobiety w ciąży, karmiące i osoby przyjmujące leki powinny przed użyciem zasięgnąć porady lekarza.