INCI: Carica Papaya Fruit Extract
Wygląd: sypki proszek
Barwa: od żółtej do jasnobrązowej
Zapach: charakterystyczny dla surowca
Rozpuszczalny w wodzie
Ciężar nasypowy: 0,56g/ml
Sugerowane stężenie: w serach i kremach 5%-10%
w maseczkach do 100%
Przechowywanie: chronić przed dostępem bezpośredniego światła i wilgoci.
Roślina zielna, w kształcie małego drzewa, wywodząca się z Ameryki Południowej, ale obecnie uprawiana we wszystkich rejonach tropikalnych świata. Bardzo smaczne owoce papaji, są istotnym składnikiem diety w tropikach. Przypisuje się im właściwości anty-nowotworowe, anty-malaryczne czy też stymulujące produkcję plakietek krwi przy zachorowaniach na dengue. Udowodniony jest pozytywny wpływ owoców papaji na system trawienny i skórę.
Owoce papaji są bogate w karoteny, witaminy : C (60mg/100g), z grupy B (B1, B2, B6), PP, E, mikroelementy jak cynk, potas, magnez, żelazo. Liście i owoce , zawierają enzym keratolityczny papainę znajdujący zastosowanie w lecznictwie i przy produkcji kosmetyków. Enzym ten usprawnia wnikanie substancji aktywnych kremu czy emulsji przez naskórek, powoduje, że skóra staje się gładsza. Ekstrakt z papaji ma również działanie ujędrniające, rozjaśniające, oczyszczające i antybakteryjne. Ma silne właściwości przeciwutleniające. Bardzo jest pomocny w pielęgnacji włosów – nawilża i chroni przed wysuszeniem.
Ekstrakt z papaji zastosowany w peelingu enzymatycznym, delikatnie złuszcza martwe komórki naskórka oraz działa łagodząco, pomagając w regeneracji podrażnionej (np. retinoidami) skóry. Pomaga również pozbyć się widocznych oznak poretinoidowego łuszczenia naskórka. Ekstrakt łączy zalety delikatnie złuszczającego, oczyszczającego i rozjaśniającego działania papainy z odżywczymi , nawilżającym i ujędrniającym działaniem cukrów, witamin i minerałów w nim zawartych.
Papaina oczyszcza pory skóry z nadmiaru tłuszczu, martwych komórek naskórka oraz innych zanieczyszczeń, nie zmniejszając naturalnego poziomu nawilżenia skóry.